Reptoir

12 dingen waar freelancers er nogal veel van hebben

Het is natuurlijk niet zo dat freelancers en niet-freelancers compleet verschillende personen zijn. Maar er zijn een aantal dingen waar freelancers er simpelweg méér van hebben.

1. Wachtwoorden

Systeem hier, mailbox daar, account van dit, inlog van dat. Als freelancer grossier je in wachtwoorden. En aangezien ongeveer overal andere regels gelden over hoe zo’n wachtwoord precies opgebouwd moet zijn, en je ze soms wel, en soms niet om de zoveel tijd moet veranderen, heb je er bizar veel.

2. Bonnetjes

Je bewaart ieder bonnetje dat ook maar íets te maken heeft met je business. Bonnetjes van nieuwe pennen, bonnetjes van koffie, bonnetjes van treinkaartjes. Het streven is om ze iedere week in je administratie te verwerken en in een map te doen, maar op de één of andere manier blijven ze altijd in groepjes in je portemonnee hangen.

3. Telefoonnummers

Iedere freelancer heeft een oneindig lange contactenlijst in zijn of haar telefoon. Van mensen waar je ooit heel lang geleden mee op de middelbare school zat, tot mensen die je gisteren hebt ontmoet bij een netwerkborrel, en alles er tussenin. Normale mensen deleten weleens een contact. Maar als freelancer weet je nooit wanneer je iemand nodig zou kunnen hebben.

4. Ideeën

Geen freelancer zonder hoofd vol ideeën – dat is een beetje part of the job. Jij staat altijd aan, want je weet nooit wanneer je the next big thing bedenkt. En dat idee voeg je dan toe aan die eindeloos lange lijst met andere briljante ingevingen. Want óóit heb je de tijd om er iets mee te doen.

5. Visitekaartjes

En nee, dan bedoelen we niet: visitekaartjes van anderen. Die heb je als freelancer ook, maar waar je er écht veel van hebt zijn visitekaartjes van jezelf. Die heb je namelijk in enorme aantallen besteld toen je net begon, zoals iedere starter dat doet. Maar toen kwam je erachter dat je ze helemaal niet zo vaak uitdeelde. En nu zit je er mee.

6. Apparatuur

Jij bent je eigen kantoor, en dat moet je overal op kunnen zetten. Dus dat betekent dat je niet alleen een computer hebt, maar ook een laptop, een tablet, een telefoon, opladers in tweevoud voor alles (want je weet maar nooit), en vooral: extra muizen en toetsenborden. Bij de MediaMarkt hebben ze een goede aan jou.

7. Notitieboekjes

Er valt altijd een idee op te schrijven. Of een telefoonnummer. Of er moet iets uitgewerkt worden. Of je bent verzand geraakt in een oneindig lang telefoongesprek, en er moeten tussendoor even wat bloemetjes getekend worden. En om al die dingen in één en hetzelfde notitieboekje te schrijven, is ook zo saai.

8. WhatsApp-groepen

Klussen doen voor verschillende opdrachtgevers en binnen diverse teams, betekent één ding: WhatsApp-groepen. Ontzettend handig om snel te kunnen communiceren, maar soms zou je willen dat je niet zo veel rode bolletjes in je scherm had.

9. Spaarkaarten

Jij bent overal. En koffie is overal. Alleen wel elke keer in de vorm van een andere zaak. StarBucks, CoffeeCompany, Bagel & Beans – en legio hipstertentjes waar je koffie van bijzondere bonen kunt scoren. Ze hebben allemaal spaarkaarten voor het zoveelste kopje gratis. En je zou een dief van je eigen portemonnee zijn als je geen stempels spaarde.

10. Wifi-netwerken

Jij werkt vaak op verschillende locaties. En overal maak je gebruik van wifi. Gevolg? Een eindeloos lange lijst van opgeslagen wifinetwerken in je telefoon. Maar het voordeel daarvan is wel dat je telefoon overal direct op het juiste netwerk springt als je binnen komt.

11. Imaginaire vrije dagen

Iedereen denkt dat een freelancer veel vrije tijd heeft. Jij weet wel beter: al die vrije dagen zijn uitsluitend imaginair. Want zodra er een klus binnenkomt ga jij aan de slag. Waardoor je uiteindelijk op jaarbasis minder vaak vrij bent dan iemand die het gewoon met vakantiedagen moet redden.

12. Borrels

Heel veel borrels. Werken voor al die verschillende opdrachtgevers betekent ook bij alle borrels aanwezig zijn. En dat zijn er nog al wat. Oh en vergeet de netwerkborrels niet.

Like Reptoir op Facebook om als freelancer altijd op de hoogte te blijven.