Reptoir

11 x advies van de veertiger dat iedere dertiger wil weten

De veertig passeren is niet voor iedereen even makkelijk. Vaak is niet alles gegaan zoals verwacht. Maar één ding is zeker, je hebt een hoop geleerd en waarschijnlijk zijn er heel wat dingen die je anders of eerder had gedaan. Daarom deze elf eerlijke adviezen voor de dertiger of iedereen die de dertig nadert.

1. Wees jezelf en houd van jezelf

Stop met jezelf anders voordoen dan je bent. Wanneer je volledig jezelf bent kom je puur en echt over op anderen. Pas op het moment dat je volledig jezelf kunt zijn, omdat je weet wie je bent en waar je voor staat, kun je jezelf accepteren en van jezelf houden. Houd van jezelf om wie je bent. Alleen dan kun je echt gelukkig zijn en gezonde relaties met anderen aangaan.

2. Haast je niet met een huis kopen en trouwen

Veel mensen hebben het idee dat ze geld weggooien aan huur en kopen daarom een huis. Vaak vergissen mensen zich in de kosten van een koophuis waardoor de maandelijkse kosten hoger zijn dan verwacht en de vrijheid, om bijvoorbeeld te gaan reizen, verdwijnt. Hetzelfde geldt voor trouwen. Zorg ervoor dat dit een weloverwogen beslissing is en haast je niet.

3. Waardeer je dierbaren

Zodra je de veertig passeert is de kans nu eenmaal groter dat dierbaren zoals je ouders komen te overlijden. Waardeer daarom de mensen om je heen. Geld comes and goes, maar zodra je dierbaren er niet meer zijn, komen ze niet meer terug. Koester ieder moment met ze.

4. Werk om te leven, leef niet om te werken

Ja, we moeten allemaal de rekeningen betalen aan het eind van de maand. Maar werk is niet alles. Zorg ervoor dat je leven niet alleen om je werk draait, maar gebruik werk als een nodig inkomen wat je gebruikt om een gelukkig en fijn leven te leiden.

5. Reis meer

Eén van de dingen waar veertigers vaak het meeste spijt van hebben is dat ze niet genoeg gereisd hebben toen ze jonger waren. Door te reizen open je je ogen voor de wereld om je heen, leer je meer over andere culturen en landen en maak je geweldige herinneren voor het leven. Zodra je een huis en kinderen hebt, is reizen lastiger.

6. Zorg goed voor je eigen gezondheid

Wanneer we jonger zijn stellen we sporten en gezond eten vaak uit. “Morgen begin ik echt”. Maar iedereen van boven de veertig die met gezondheidsklachten of overgewicht te kampen heeft, zal je op het hart drukken om nu te beginnen. Voorkomen is immers beter dan genezen.

7. Vergeef jezelf en anderen

Je kunt eindeloos piekeren en spijt hebben van acties, of wraakgevoelens hebben naar anderen, maar uiteindelijk maak je jezelf hier alleen maar ongelukkig mee. Laat het los en leef niet in het verleden, maar in het heden.

8. Maak je minder zorgen

Je zorgen maken is onnodig een barrière leggen op dingen waarvan je nog helemaal niet weet hoe ze zullen verlopen. Zodra je ouder wordt maak je je vaak minder zorgen, omdat je accepteert dat dingen gaan zoals ze gaan. Kun je deze vaardigheid al op jongere leeftijd meesteren, zul je zien dat je een stuk gelukkiger het leven doorgaat.

9. Vergelijk jezelf niet continue met anderen

We leven in een maatschappij waar we onszelf continue vergelijken met anderen met behulp van social media. Maar zolang je dit blijft doen zul je altijd hopen voor iets anders en meer en nooit compleet tevreden zijn met jezelf. Vergeet bovendien niet dan niets is wat het lijkt, hoe goed anderen hun eigen leven ook portretteren naar de buitenwereld.

10. Doe wat je echt wilt

De mensen om je heen en de maatschappij hebben bepaalde verwachtingen van je. Lang niet alle veertigers die geluisterd hebben naar deze verwachtingen en ernaar hebben gestreefd om een mooi huis te hebben, een dure auto, een goede carrière en kinderen, zijn nu echt gelukkig. Luister naar je hart, naar wat jij echt wilt doen en vergeet verwachtingen van anderen.

11. Accepteer veranderingen

Dingen gaan niet altijd zoals je verwacht. Leef in het heden, dag bij dag en heb niet te grote verwachtingen van het leven en jezelf. Dingen lopen vaak anders dan gepland, maar dit is niet erg. Voorkom grote teleurstellingen door veranderingen te accepteren.

Lifehack

Like Reptoir op Facebook om als freelancer altijd op de hoogte te blijven.