Reptoir

14 creatieve manieren om je notitieboek te gebruiken

Een notitieboek is een ideaal cadeau voor iedereen, maar wanneer je er één ontvangt wil het nog wel eens in de boekenkast of lade verdwijnen. Of je koopt een mooi notitieboekje en wordt al creatief bij al die lege bladzijdes, maar uiteindelijk doe je er niks mee. Daarom hier veertien creatieve manieren om nut te maken van al die rondslingerende notitieboekjes.

1. Noteer je favoriete quotes

Quotes kunnen enorm inspirerend zijn en je komt ze regelmatig tegen. In films, op muren, in boeken, het internet, overal. Schrijf al je favoriete quotes op die je hoort en leest en blader regelmatig door je notitieboek wanneer je motivatie en een positieve boost nodig hebt.

2. Hou een eetdagboek bij

We hebben het hier niet over hoeveel calorieën je met iedere hap consumeert. We hebben het over een lekker recept in een tijdschrift, of een heerlijke maaltijd bij iemand thuis, of in een restaurant dat je graag nog eens zou willen eten? Vraag de chef om de bereiding of analyseer zelf de ingrediënten en schrijf ze op zodat je het zelf eens voor vrienden kunt koken. Hetzelfde geld voor lekkere wijnen!

3. Krabbel en teken

Maak tekeningen van alles wat je ziet om je heen of gewoon van wat er in je hoofd opkomt. Dit kan je creatiever maken en het is ook gewoon een heel leuk tijdverdrijf.

4. Maak dagelijkse to-do lijstjes

Maak elke ochtend voor jezelf een to-do lijstje, ook als je een vrije dag hebt. Het hoeven niet altijd lange lijsten te zijn, sommige dagen is het wellicht alleen ‘de was doen’, of baard trimmen’. Maar op die manier maak je van iedere dag een productieve dag en heb je aan het eind een positief en voldaan gevoel.

5. Hou een dagboek bij

Je hoeft niet elke pagina te beginnen met ‘Lief dagboek’, maar een dagboek bijhouden heeft veel voordelen. Jezelf uiten in woorden maakt je meer intelligent, het verbetert je communicatie vaardigheden en je geheugen en het kan helpen inzicht te krijgen in wie je bent en wat je wilt. Als je geen enorme schrijver bent kun je een sjabloon gebruiken met een aantal standaard vragen op elke pagina zoals ‘Dit heeft me vandaag aan het lachen gemaakt:’ en ‘Iets wat ik vandaag geleerd heb:’

6. Maak een one-sentence-a-day dagboek

Met een one-sentence-a-day dagboek hoef je helemaal niet veel te schrijven, maar op die manier houd je toch bij wat je elke dag doet of hoe je je voelt.

7. Gebruik het als een inspiratieboek

Schrijf alles op wat je tegenkomt en interesseert en inspireert. Van een gedichtje, tot een woord of zin, tot een tekeningetje die je ergens ziet. Als je altijd een notitieboek bij je hebt kun je al je ideeën opschrijven en er later mee verder. Dit kan je bijvoorbeeld helpen in je werk als freelancer.

8. Onthoud alle boeken en films

Jij komt vast ook regelmatig films en boeken tegen, die je graag zou willen zien en lezen. Maar tegen de tijd dat je een filmavondje gepland hebt of toe bent aan een nieuw boek kun je niks bedenken. Gebruik je notitieboek daarom om alle films en boeken op te schrijven.

9. Oefen je handschrift

Oké, niet iedereen vindt dit waarschijnlijk nodig. Maar als je graag een beter handschrift wilt of in verschillende creatieve handschriften wilt kunnen schrijven. Zodra je dit onder de knie hebt kun je hier creatieve dingen mee doen, zoals kaarten maken met inspirerende quotes.

10. Begin met morning pages

Drie pagina’s schrijven, iedere dag, als allereerste in de ochtend voordat je ook maar iets anders doet. Morning pages, zoals deze ‘schrijfopdracht’ heet, is bedacht door de creatieve guru Julia Cameron. Het zorgt ervoor dat je inzicht krijgt in wat er in je hoofd zit, je hoofd leeg te maken zodat je fris je dag kunt beginnen er het schijnt je creatiever te maken.

11. Hou een financieel overzicht bij

Maak een overzicht van je uitgaven om een overzicht te krijgen van waar je geld heen gaat. Schrijf alles op, ook een kop koffie in dat koffietentje om de hoek en je zult zien dat je een stuk bewuster met je geld om zult gaan.

12. Schrijf je doelen op

Uit onderzoek blijkt dat wanneer je je doelen opschrijft de kans op slagen flink verhoogt. Het maakt ze meer visueel en je kunt altijd je notitieboek openen wanneer je ze wilt zien. Bij de doelen kun je noteren wat je nodig hebt om wilt doen om de doelen te behalen.

13. Noteer buitenlandse zinnen

Ga je op reis? Gebruik een paar pagina’s van je notitieboek om de meest gebruikelijke zinnen, woorden en begroetingen in de taal van het land op te schrijven. Zo kun je je uit de voeten in het vakantieland en leer je ondertussen een andere taal. Nog creatiever? Maak er een reisboek van met handige tips en foto’s.

14. Noteer elke dag waar je dankbaar voor bent

Waar ben je vandaag dankbaar voor? Noteer dit elke dag in je notitieboek voor een positieve mindset.

Like Reptoir op Facebook om als freelancer altijd op de hoogte te blijven.