Reptoir

33 ondernemingen die jij start met minder dan 100 euro

Een onderneming starten lijkt vaak een droom die alleen is weggelegd voor de rijke en knappe koppen van ons land. Met een klinkende bankrekening en rijke vrienden is het makkelijker om een bedrijf uit de grond te stampen. In tegenstelling tot diegene die is veroordeeld tot een klein budget. Maar dat is onzin natuurlijk, het ligt er maar aan welke doelen je voor ogen hebt en belangrijker nog: wat voor bedrijf je gaat oprichten. Hier alvast wat inspiratie voor jobs die meer hersenen dan geld nodig hebben.

Consultant

Als je ergens zoveel kennis van hebt dat het eigenlijk zonde is dit kosteloos voor je t houden: word dan consultant. In de 21ste eeuw lijkt consultancy een platgetreden pad. Vrienden van je zullen misschien een zult slagen als je hun vertelt dat je dit van plan bent. Maar laat je niet uit het veld slaan want zo lang er behoefte is aan consultants zal er brood op de plank komen.

Ouderenbuddy

Veel ouderen zijn alleen. Sommige ouderen hebben echter wel een leuk pensioen opgebouwd en weten niet wat ze met hun aow moeten doen omdat ze zo eenzaam zijn. Ouderen zoeken daarom graag naar een maatje. Dat klinkt als vrijwilligerswerk en anders klinkt het als misbruik maken van hun eenzaamheid en spaarrekening, maar dat is niet zo: ouderenbuddy worden kan best betaald worden, zo lang de bedoelingen maar oprecht zijn.

 

Tutor of thuisdocent

Misschien heb jij je tijdens je studie wel eens aangeboden als studentdocent. Waarom zou je die lijn niet gewoon doortrekken na je studie? Thuis doceren kan sinds de invoering van Skype en Facetime ook steeds makkelijker even vanuit huis. Maakt jouw onderneming wel zo flexibel.

Vlogger

De bekende vloggers zijn nooit begonnen als ondernemingen, hun succes berust op louter toeval. Maar er zijn ook genoeg andere vlogger, met name beautyvloggers, die met een bedoeld bedrijfsprofiel hun online kanaal gestart zijn. Wie weet zie jij daar wel een nieuwe niche in.

AirBNB houder

Hotels zijn heel erg pass. Airbnb is de nieuwe manier van overnachten op je stedentrip. Je kunt er daarom over denken je kamer te verhuren aan reizigers. Soms worden ook externe, lege appartementen verhuurd, maar als je dat wilt starten ben je wel meer dan 100 euro kwijt.

Webdesigner

Veel collega ondernemers hebben geen kaas gegeten van webdesign. Het zou voor hen zonde zijn als ze een huis-tuin-en-keuken websiteje lanceren wanneer jij ze gewoon ter dienst kan zijn en op maat een mooie website kunt aanbieden. Het mooiste van deze baan is, buiten de lage opstartkosten, je hele omgeving staat te springen om websites, dus voor je het weet heb je al naam gemaakt.

Illustrator

Veel afgestudeerde kunstacademie-studenten beginnen een eigen illustratie of kunstatelier. Dat hoeft helemaal niet veel te kosten. het ligt er een beetje aan welke materiaalkosten jij voor ogen hebt.

Handyman

De freelance klusjesman blijft een klassieker in de ondernemerswereld. Eigenlijk heb je maar drie dingen nodig: twee goede handen en een gereedschapskist. Via site als werkspot kun je je zelf aanbieden, maar ook je persoonlijke netwerk kan je gebruiken natuurlijk.

Babysitter, petsitter

Niet iedereen die een huisdier neemt of kinderen op de wereld zet heeft eigenlijk echt tijd om dag en nacht voor ze klaar te staan. Daarom is er natuurlijk de klassieke babysitter (of professioneler: de nanny) en de petsitter. Dat laatste is helemaal een droombaan, want die gaan niet huilen en voor de kat hoef je geen babyfoon aan te zetten.

Professioneel planner

Plannen, dat kan niet iedereen. Of het nu gaat om het bijhouden van een agenda of het inplannen van de dag. Als professioneel plannen sta jij mensen persoonlijk bij en help je hun plannen te verwezenlijken.

Groen schoonmaakbedrijf

Schoonmaken wordt opeens hip als jij in plaats van een emmer chemische spuitbussen aankomt met biologisch afbreekbaar flessen, natuurazijn en potten groene zeep. Schoonmaken hoeft lang niet altijd vanuit een groot schoonmaakbedrijf. genoeg lokale poetsdames bieden zich aan en in deze 21ste eeuw mag de man toch ook wel eens de gele rubberhandschoen aantrekken toch?

Persoonlijke conciërge

In het verlengde hiervan ligt de persoonlijke conciërge In deze baan ben je niet zozeer aan het dweilen en opruimen, maar zorg je ervoor dat het hele huishouden tiptop in orde is. Daarbij kan ook gedacht worden aan het schoffelen van de tuin en het wegbrengen van vuilnis en het doen van de boodschappen.

Blogger

Naast de videoblogger is er ook nog de ouderwetse schrijvende blogger. Deze kan met name geld verdienen door productplacing: een bedrijf biedt jou spullen aan die jij reviewt of test. Daarvoor betaalt dat bedrijf dan weer. Zolang je je daar niet bezwaart onder voelt en je lezers niet alleen maar vermoeit met dit soort productplacing en ook non-commerciële stukken pent, kan bloggen een succes worden.

Interieur designer

Niet alle stelletjes kunnen het VT Wonen team inhuren om hun huis opnieuw in te richten en ook sommige kantoren zoeken designers die weten hoe ze de kantoortuin effectief en mooi kunnen inrichten.

Virtual assistent

Net als een persoonlijke assistent geef jij antwoord op mails, neem je telefoontjes aan en houd je de agenda bij van je klant. Alleen nu allemaal op afstand.

Social media specialist

Veel collega’s hebben geen idee hoe ze sociale media in kunnen zetten. Maak hier gebruik van en bied ze jouw diensten aan als social media consultant of specialist.

Cateraar

Ja, er moet soms ook gegeten worden. Catering kan makkelijk vanuit huis en met een beetje slimmigheid start het al met minder dan 100 euro.

Domeinnamen verkopen

Het opkopen van domeinnamen die jou strategisch interessant lijken kan heel winstgevend zijn. Je laat de bedrijven die jouw gekochte domein dan willen hebben een leuk bedrag ervoor betalen.

Gids

Ken je jouw stad op je duimpje? Bied je dan eens aan als gids. Op deze manier houd je het reizen voor veel mensen ook interessant. Bovendien kun je als freelance gids ook nadenken over een meer persoonlijke manier van contact maken met je groep. Jij bent immers niet verbonden aan een grote reisorganisatie dus je kunt op geheel originele manier mensen door je stad loodsen.

Eventplanner

Feestjes hebben nu eenmaal ook een planning nodig. Dromen worden werkelijkheid door jouw strakke schema.

Mentor of mental coach

Sommige mensen zitten in de put of willen meer uit zichzelf halen. Dan kun jij inspringen als mental coach. De ideale freelance baan voor mensen die inspiratie tot hun levensdoel hebben gepromoveerd.

Persoonlijke boekhouder

Niet al je freelance-collega’s zijn zo handig met cijfertjes. Als jij geen last hebt van hardnekkige discalculie kun je er over nadenken je collega’s een handje te helpen.

Belastingadviseur

Datzelfde geldt voor de belastingen. Dat formulier aan het eind van de maand invullen kan knap ingewikkeld zijn. Goed advies is daarom soms goedkoper dan zelf aanrommelen, spring daar handig op in als jij wel kaas hebt gegeten van belastingen.

Schrijver

Als je het allemaal echt niet meer weet kun je altijd nog zeggen dat je professioneel schrijver bent en je manuscript opsturen naar een uitgever.

Bedrijven doorlichten

Sommige bedrijven zijn uitgeblust: niet meer winstgevend. Je kunt erover nadenken jezelf extern te laten inhuren en deze bedrijven er weer bovenop te helpen.

Logo designer

Logo’s maken een bedrijf soms tot een succes. Een goed logo is al het halve werk. Als logo-designer kun je daarom een grote slag zetten voor een ander in zijn of haar marketingstrategie.

Bol.com verkoper

Via bol.com worden ook door externe partijen verkocht, onder hun eigen naam. Maar ook particulier worden spullen verkocht. Dat laatste is alleen niet echt een bedrijf maar gewoon persoonlijk bijschnabbelen.

Appmaker

Apps worden duur verkocht door gelikte techbedrijfjes, maar simpele apps zijn voor een beetje handige designnerds zo in elkaar gezet. Apps maken kan dus een gat in de markt zijn.

Personal trainer

Iedereen wil fit zijn, maar niet iedereen heeft daarvoor de kennis en motivatie in huis. Als personal trainer help je mensen met hun voeding, hun trainingschema en let je erop dat ze niet overtraind raken of van de ene in de andere blessure vallen.

Visagist

Wie er mooi uit wil zien heeft soms een make-upje nodig (al zijn daar de meningen over verdeeld natuurlijk). Als visagist kun je online tutorials geven op een vlog maar ook real life aan de slag gaan met oogpotlood en lisptick.

Hondentrainer

Een hond moet een beetje behandelbaar zijn, anders heb je er helemaal niets aan en is het eerder een blok aan je been dan een olijke viervoeter. Als hondentrainer kun je makkelijk vanuit huis of op locatie baasjes helpen hun hond lijdzaam en lief te maken.

DJ

Plaatjes draaien op feestjes, als jij daar handig in ben geworden kan dat een klein goudmijntje zijn. Let als DJ wel op dat je goed bent in het net doen of je verzoeknummers niet hebt verstaan.

Barista

Koffie zetten is tegenwoordig ook een vak. Laat je inhuren op bedrijfsfeestjes of festivals.

101 Businesses You Can Start With Less Than $100

Like Reptoir op Facebook om als freelancer altijd op de hoogte te blijven.