Reptoir

5 inspirerende start-ups voor en door ondernemende vluchtelingen

Zowel in Nederland als daarbuiten heerste er angst dat vluchtelingen ‘onze’ banen zouden afpakken. Het tegenovergestelde is waar. Immigranten creëren juist banen en vormen een cruciaal onderdeel van de arbeidsmarkt.

Erin Watson-Lynn, economisch socioloog, stelt dat vluchtelingen bijdragen aan de drie P’s van economische groei: populatie, participatie en productiviteit.

Het is zelfs een risico wanneer er geen immigranten worden toegelaten, zegt Watson-Lynn, omdat de huidige arbeidsmarkt vergrijst. Gelukkig zijn er een hoop initiatieven die bijdragen aan het ondersteunen en ontwikkelen van vluchtelingen, zoals deze vijf:

1. Techfugees

Deze sociale onderneming werd gevormd als antwoord op de vluchtelingenstroom in Europa. Een aantal techneuten bundelden hun krachten om een aantal non-profit events te organiseren. Hier kwamen technische ingenieurs, ondernemers en start-ups samen met vrijwilligersorganisaties om technische oplossingen te bedenken ten einde vluchtelingen te helpen. Met zo’n 15.000 leden hebben ze gezorgd voor toegang tot internet, on- en offline onderwijs en toegang tot banken, social media en de mogelijkheid om te ondernemen voor zowel doorreizende vluchtelingen als degenen in kampen.

2. SettleIn

Syrische vluchteling Simon had gewild dat er iets als SettleIn had bestaan toen hij naar Australie kwam, dus zette hij het zelf op. Door het winnen van een nationale hackathon kon de 23-jarige Simon en z’n team een app ontwikkelen die net gearriveerde vluchtelingen met maatschappelijk werkers koppelt. Zij helpen op het gebied van papieren regelen, administratieve processen, het aanvragen van een bankrekening en het stellen van doelen, zodat het proces van je vestigen in een nieuw land makkelijker wordt.

3. Refugee Talent

De Syrische Nirary Dacho en Australische Anna Robsen bedachten na hun ontmoeting Refugee Talent, een platform dat vluchtelingen met werkgevers koppelt voor de invulling van zowel korte- als langetermijn banen. Nirary ondervond zelf namelijk hoe moeilijk en vermoeiend het was om een baan te vinden. Ondanks zijn hoge functie in Syrië en talloze vaardigheden kreeg hij meer dan honderd keer ‘nee’ te horen.

4. Eat Offbeat

In New York vind je bezorgservice Eat Offbeat. Deze start-up zoekt getalenteerde koks onder de immigrantenstroom en neemt ze aan als kok waar ze traditionele maaltijden koken met eeuwenoude recepten. Co-founder Manal Kahi raakte geïnspireerd om de service te starten toen ze van Libanon naar New York verhuisde en de hummus in de supermarkten niet te eten vond. Met Eat Offbeat geniet je van echt traditioneel eten uit o.a. Eritrea, Irak en Nepal.

5. Newcomer Bootcamp

Deze business bootcamp voor vluchtelingen uit Syrië, Irak en Somalië is bedacht in Helsinki. Newcomer Bootcamp is het resultaat van een samenwerking tussen verschillende organisaties. Een van die organisaties is Moni, een Finse start-up dat het makkelijker maakt voor vluchtelingen om geld te ontvangen en sturen. Het driedaagse evenement helpt vluchtelingen werk te vinden als ondernemers en zaken te doen in West-Europa door middel van mentorschap en training.

Like Reptoir op Facebook om als freelancer altijd op de hoogte te blijven.