Reptoir

5 x wat jou een goede freelancer maakt

Een goede freelancer zijn of worden kun je leren. Door veel te lezen, de juiste beslissingen te nemen en goed advies ter harte te nemen. Maar zoals de goede voetballer balgevoel moet hebben of de hardloper uithoudingsvermogen, zo is de freelancer ook gebaat bij zoiets als karaktereigenschappen. Daar kun je niet veel aan veranderen, maar wie weet herken jij wel een van de volgende vijf in jezelf en kun je die ene eigenschap wat extra vorm geven om nog meer te excelleren als freelancers.

Je hebt zelfvertrouwen

Als je al niet in jezelf gelooft, wie gelooft er dan in jou? Zelfvertrouwen doe je op door ervaring, maar je start altijd als een onbeschreven blad aan je carrière. Het belangrijkste is daarom om dingen aan te durven pakken, op die manier doe je ervaring én zelfvertrouwen op. Pas wel op dat je niet arrogant wordt, want een wijze les luidt dat je sokken vies worden als je naast je schoenen gaat lopen.

Je weet van aanpakken

In het Engels spreekt men wel eens over ‘grit’, je bent vastberaden en weet van aanpakken. Aanpakken betekent dat je de handen uit de mouwen durft te steken en er ook niet vies van bent daarmee een ander te helpen. Een goede freelancer is van nature iemand die aanpakt, maar wel met doortastendheid. Een freelancer die teveel aanpakt is namelijk een freelancer die verdrinkt in werk.

Je bent veerkrachtig

De aanpakker die zelfvertrouwen op wil doen moet tegen een stootje kunnen, hij of zij zal namelijk het hoofd maar vaak genoeg stoten. Freelancers moeten daarom veerkrachtig zijn. Ze moeten terugkeren in hun ‘oude vorm’ nadat hun imago of zelfvertrouwen een deuk heeft opgelopen.

Je bent creatief

Freelancers zijn creatief omdat ze eigen baas zijn. Natuurlijk zijn er opdrachtgevers die bijna als een werkgever een opdracht sturen en anderzijds bestaan er ook werkgevers die hun werknemers vrijer laten dan sommige freelance-verhoudingen, maar over het algemeen geniet de freelancer meer vrijheid om zijn creatieve geest de loop te laten.

Je bent volhardend

Tot slot: een goed freelancer is volhardend. Een goed freelancer start, analyseert en optimaliseert iedere dag weer. Hij of zij kijkt hoe iets veranderd kan worden, waar verbetering aangebracht moet worden en hoe de toekomst er beter uit zal gaan zien dan het heden.

Freelancers Union

Like Reptoir op Facebook om als freelancer altijd op de hoogte te blijven.