Reptoir

5 x manieren om meer respect te krijgen op je werk

Respect, we zijn dol op dat woord. We zijn er ook dol op om het te krijgen. Het geeft ons namelijk het gevoel dat we er toe doen. Zeker op het werk kan dat belangrijk zijn en al helemaal als je in een managersfunctie werkt. Met deze vijf tips komt het respect op de werkvloer weer jouw kant op.

Wees aardig

Wie aardig is voor iedereen die hij spreekt, ziet of tegenkomt kan die vriendelijkheid als een boemerang terugverwachten. Aardig gevonden worden zorgt namelijk voor een groot aura van respect. Dus probeer te glimlachen en oprecht geïnteresseerd te zijn in anderen, hoe lastig dat soms ook is.

Zij respectvol, jij respectvol

Als je wilt dat mensen jou met respect behandelen is het niet verstandig met veel dedain hen te benaderen. Wie zich namelijk opstelt als een onmogelijke snob zal niet veel respect terug kunnen verwachten. Mensen kijken niet tegen jou op als je bijvoorbeeld veel met je ogen rolt of zaken constant hooghartig wegwuift.

Luister goed

Luisteren is altijd belangrijk, wie namelijk goed luistert weet wat er in mensen omgaat en weet wat er speelt op de werkvloer. Dat dwingt niet alleen als manager veel respect af, maar ook de gewone collega’s onderling hebben respect voor elkaar als ze goed luisteren naar wat ze zeggen, helemaal als hen iets dwars zit of als ze iets belangrijks ter tafel willen brengen.

Help een handje

Wie alleen maar onderuit gezakt commando’s uitdeelt zal niet veel respect afdwingen. De beste managers helpen mee. Zeker in de zorg valt op dat managers ver van de werkvloer afstaan, juist door te weten wat je team doet hebben ze respect voor jou.

Sta open voor kritiek

Wie niet veranderen wil staat niet open voor kritiek. Zo’n stugge houding levert je weinig respect op, het maakt je koppig en onhandelbaar. Sta daarom open voor kritiek en wees bereid je aan te passen en te veranderen. Dat maakt je niet zwakker, maar juist sterker.

Like Reptoir op Facebook om als freelancer altijd op de hoogte te blijven.