Reptoir

6 bewezen tips om succesvolle kinderen op te voeden

We zijn natuurlijk allemaal hard op weg om succesvolle ondernemers te worden. En het is logisch dat we ons kroost net zo graag zien slagen als wij zelf.

Je kunt natuurlijk met vingers gekruist afwachten hoe jouw kleine zich ontwikkelt in de hoop dat ‘ie de nieuwe Richard Branson wordt. Maar uit verschillende soorten onderzoek blijkt, niet heel verrassend, dat ouders een grote invloed kunnen uitoefenen op hoe een kind terecht komt. Maar ‘een goede opvoeding geven’ is nogal een breed begrip. Dit zijn zes dingen waardoor jouw kind later meer kans van slagen heeft:

1. Laat ze klusjes doen

Zet het vuilnis buiten, doe de afwas, maai het gras. Niet alleen wordt jouw leven er een stukje makkelijker door, ook je kind wordt er beter van. Door het doen van klusjes realiseren ze zich dat werken bij het leven hoort. Neem een strenge doch rechtvaardige houding aan bij het uitdelen van dergelijke taken. Kinderen moeten opgroeien met respect voor autoriteit, maar zich er niet door verstikt voelen.

2. Leer ze sociale vaardigheden

Het zal geen verrassing zijn dat uit onderzoek blijkt dat kinderen met goede sociale vaardigheden succesvoller zijn dan kinderen die dat niet hebben. Sociaal competente kinderen kunnen beter samenwerken, zijn hulpvaardiger naar anderen, begrijpen andermans gevoelens en lossen problemen zelf op. Zij studeren dus makkelijker af en hebben meer kans op een baan dan zij die sociaal niet zo vaardig zijn.

3. Stel hoge verwachtingen

Geef een duwtje in de goede richting door duidelijk te maken dat je verlangt dat je kind gaat studeren. Uit onderzoek onder 6.600 kinderen blijkt dat degenen waarvan de ouders wilden dat hun kind zou gaan studeren, succesvoller waren dan kinderen waarvan het de ouders niet uitmaakte wat hun kind ging doen op latere leeftijd.

4. Leer ze goede relaties aan te gaan

We kennen allemaal de huwelijken die niet zo lekker lopen, maar waar ouders bij elkaar blijven ‘voor de kinderen’. Hoewel het idee begrijpelijk is, is dit niet het beste voor een kind. Het gaat er uiteindelijk om dat het kind een goede relatie met beide ouders en eventuele broers en zussen ontwikkelt. Het is voor de toekomst van een kind belangrijker dat het opgroeit in een huis zonder strijd dan of hun ouders nog bij elkaar zijn.

5. Leer ze vallen en opstaan

In letterlijke én figuurlijke zin. Als iets niet lukt, maak je kroost duidelijk dat het geen definitief einde is, maar juist een kans om te leren en te groeien. Leer je kinderen dat ze zich geen zorgen hoeven te maken als ze falen. Wat daar onlosmakelijk mee verbonden is; probeer bij een dergelijke situatie je onvrede of stress tot een minimum te beperken of zorg er in ieder geval voor dat ze het niet doorhebben.

6. Geef het goede voorbeeld

Als je wil dat je kinderen zich op een bepaalde manier gedragen, moet je het goede voorbeeld geven. Een onderzoek van Harvard Business School laat zien dat kinderen die opgroeien met een werkende moeder langer naar school gaan, meer kans hebben op een managementfunctie en meer geld verdienen dan kinderen die zijn opgevoed door huismoeders.

Like Reptoir op Facebook om als freelancer altijd op de hoogte te blijven.