Reptoir

7 x tips om te bouwen aan een sterk netwerk

‘It’s not about what you know, it’s about who you know’. Een sterk netwerk is van levensbelang in het leven van een freelancer. Je kan nog zoveel koude telefoontjes plegen, uiteindelijk zijn het vaak vrienden, familie en zakelijke kennissen die jou aan je klussen helpen. Het is heel simpel om veel handige contacten te vergaren zonder dat je avondprogramma bestaat uit georganiseerde borrels. Zeven tips om een sterk netwerk te bouwen en te behouden:

1. Maak de relatie

Hoeveel kaartjes of LinkedIn-connecties heb je inmiddels verzameld? Wellicht heb je deze mensen nooit meer wat laten horen, terwijl je die kaartjes en verzoeken juist hebt gekregen omdat mensen met je in contact willen blijven. Wacht niet tot je een concrete vraag of opdracht hebt, maar mail of bel even kort na de eerste ontmoeting.

2. Behoud de relatie

Een relatie bouw je natuurlijk niet met één berichtje. Probeer regelmatig even te vragen hoe het met je contacten en hun bedrijf of werkzaamheden gaat. Als zij bij jou op de radar staan, sta je dat ook bij hen en weten ze je sneller te vinden voor een potentiële opdracht.

3. Dankbaarheid

Een nuttig contact binnen je netwerk zorgt er niet alleen voor dat er projecten jouw kant op komen. Ze kunnen op verschillende manieren van waarde zijn. Ze kunnen je naam doorgeven aan anderen of je voorzien van goed advies. Dat doen ze belangeloos en een bedankje voor hun hulp, eventueel met een goede fles wijn, zal dan ook erg gewaardeerd worden.

4. Geven zonder nemen

Veel mensen bezoeken een netwerkevenement om mensen te zoeken die iets voor hen kunnen betekenen. Maar draai het eens om. Probeer te kijken naar wat jij voor de aanwezige mensen kunt betekenen. Zakelijke relaties onderhouden betekent soms belangeloos investeren. Als je geeft zonder nemen zul je vanzelf het rendement daarvan ervaren.

5. Het gaat om de relatie, niet om het resultaat

Denk bij rendement uit een relatie niet aan een project dat jouw kant op wordt geschoven of een samenwerking die je aangaat. Zie de relatie zelf als het rendement. Je hebt toegang tot ideeën, adviezen en contacten van andere mensen. En dat is enorm waardevol.

6. Personal branding

Jij bent niet de enige persoon die je contacten ontmoeten. Onderscheid je daarom van de massa. Zorg voor een mooie website en voor representatieve en up-to-date profielen op social media. Mensen moeten weten wie je bent en, belangrijker, de toegevoegde waarde inzien van jou in hun kennissenkring.

7. Face-to-face

Het is makkelijk om via LinkedIn en Facebook op de hoogte te blijven van het reilen en zeilen van je zakelijke kennissen. Je kan jezelf natuurlijk in de kijker spelen door een like of comment, maar onthoud dat een face-to-face gesprek een veel betere manier is om een blijvende indruk achter te laten. Doe af en toe een kopje koffie met je zakelijke relaties of ga naar een georganiseerde borrel waar veel van je contacten samen komen.

Like Reptoir op Facebook om als freelancer altijd op de hoogte te blijven.