Reptoir

7 x waarom je nu best een powernap mag doen

Overdag slapen voor luie mensen? Integendeel, want een powernap heeft namelijk een heleboel positieve bijwerkingen. Volgens slaapexpert Sara Mednick en schrijver van het boek Take a Nap! Change Your Life is een powernap goed voor onder andere de creativiteit, gezondheid, mood en prestaties. Het hoeft lang niet altijd een lange siësta te zijn, een tien minuten middag snooze is soms genoeg. Dus stel je baas op kantoor voor om een paar bedden neer te zetten, want wat is er nu beter: even helemaal niks doen voor maximaal een halfuur of de rest van de middag weinig productiefs voortbrengen?

1. Het maakt je alerter

Begin je een beetje slaperig, verstrooid en afwezig te raken tijdens werk? Doe dan even een powernap, want hierna zul je je alerter voelen. NASA deed een onderzoek naar de alertheid van piloten. Een gedeelte van de piloten deed een veertig minutenlange snooze en bleken hierna aanzienlijk alerter te zijn dan de piloten die niet sliepen. Een middagdutje verbetert je reactie- en concentratievermogen en het hoeft niet perse lang te zijn. Uit andere onderzoeken is gebleken dat ook twintig minuten, of zelfs tien, genoeg is om weer alert aan het werk te gaan.

2. Het boost je creativiteit

Sara Mednick deed onderzoek naar de diepere status van slapen en hoe dit invloed heeft op je arbeidsprestatie. Het bleek dat de deelnemers na een lang middagdutje, waarbij ze dieper sliepen en daardoor levendig droomden, na het ontwaken met creatievere oplossingen voor problemen kwamen. Dit is omdat er na het slapen een boost is in de activiteit van de rechterhelft van de hersenen, de kant die sterk gelinkt is aan creativiteit. Volgens Mednick moet je hiervoor wel in een diepere slaap zijn, van ongeveer 90 minuten. Een goed excuus dus om gewoon even anderhalf uur op één oor te liggen.

3. Het helpt tegen stress

Wat helpt het allerbeste tegen stress? Relaxen. Een powernap is een uitstekende oplossing voor als je gestrest bent. Het maakt je gedachten vrij en zorgt ervoor dat je hierna meer geduld hebt en vrij bent van ophopende frustraties. Bovendien kun je weer helder denken en met duidelijke oplossingen voor de probleemsituatie komen. De National Sleep Foundation noemt het een ‘minivakantie’, een simpele en snelle manier om stress te verminderen.

4. Het is goed voor je gezondheid

Dat slapen goed is voor de gezondheid is bekend. Maar volgens Sara Mednick is ook een korte powernap voldoende om de kans op hartkwalen te verkleinen en je bloeddruk te verlagen, met name in stressvolle situaties, bijvoorbeeld met werk. Overdag slapen is daarom goed voor je gezondheid. Bovendien is het gezonder dan jezelf wakker houden met koffie.

5. Het is goed voor je geheugen

Professor Matthew Walker van de Universiteit van Berkely deed samen met een aantal Amerikaanse wetenschappers ook onderzoek naar slaap en zij kwamen tot de conclusie dat een powernap goed is voor je geheugen. In de tijd dat je slaapt wordt informatie in het korte-termijn-geheugen overgedragen aan het lange-termijn-geheugen. Walker vergelijkt het met de inbox van je e-mail. Zodra deze vol is, leeg je die zodat je weer nieuwe berichten kunt binnenkrijgen.

6. Het maakt je productiever en efficiënter

Is het lui om in de middag even een halfuur te slapen? Juist niet, want een middagdutje verbetert je productiviteit. Het zet je zintuigen op scherp. Door je af te zonderen en te slapen neem je even een stap terug van de overvloed aan informatie en prikkels die je overdag ontvangt. Hierna zul je beter inzien wat belangrijk is en hierdoor kun je betere beslissingen maken en productiever en efficiënter werken.

7. Het zorgt ervoor dat je in een betere mood bent

We zijn vast allemaal wel eens chagrijnig geweest puur om het feit dat we moe waren. En kijk maar naar kleuters die nog geen middagdutje hebben gedaan. Ze worden huilerig en grumpy. Een halfuurtje slapen zal een positieve werking hebben op je humeur en dat hoeven we vast niet wetenschappelijke te onderbouwen. En de baas en je collega’s kunnen hier toch alleen maar blij mee zijn?

Sara Mednick

Like Reptoir op Facebook om als freelancer altijd op de hoogte te blijven.