Reptoir

9 dingen om nu te doen voor een nog betere business in 2017

Aan het eind van het jaar is het goed om een aantal zaken op orde te brengen. Hierdoor krijg je nieuwe inzichten en ga je met een georganiseerde business het nieuwe jaar in. Daarom hier negen dingen die belangrijk zijn om nu te doen.

1. Evalueer aan de hand van je businessplan

In je businessplan staan zaken als de bedrijfsomschrijving, de missie en doelstellingen en een financiële planning. Kijk of je het afgelopen jaar dichtbij het plan en de verwachtingen bent gebleven of enorm bent afgeweken. En vooral, evalueer of dit positief of negatief is en waar je eventueel kunt bijsturen voor het nieuwe jaar.

2. Stel een doel vast

Bedenk een doel voor nieuwe jaar. Dit kan een business doel zijn zoals een financieel doel, of bijvoorbeeld een bepaald aantal opdrachten dat je wilt binnenhalen, of het aantal netwerkevents dat je wilt bijwonen. Het is goed om het nieuwe jaar in te gaan met een duidelijk doel voor ogen.

3. Werk je administratie bij

Werk aan het eind van het jaar nog even goed je administratie bij. Denk goed na of je alle kosten hebt en geen kosten bent vergeten. Kosten die er nog wel eens bij inschieten zijn bijvoorbeeld reiskosten. Deze kun je niet alleen opvoeren als je met de auto reist, maar ook met het ov of de fiets. Ook als je je privéauto zakelijk gebruikt kun je een gedeelte van de kosten opvoeren. Zoek nog even goed alle bonnetjes bij elkaar, om zeker te weten dat je niks vergeet.

4. Check inkomens voor jouw branche

Inkomens veranderen over de jaren. Daarom is het belangrijk om te controleren of het freelance uurtarief dat je hanteert nog steeds juist is. Ook heb je in het afgelopen jaar waarschijnlijk meer werkervaring opgedaan en kun je daarom een hoger tarief vragen.

5. Zorg dat je urenregistratie op orde is

Om gebruik te maken van de zelfstandigen- en startersaftrek moet je voldoen aan het urencriterium van 1225 uur die je in een jaar aan je onderneming hebt besteed. Dit zijn niet alleen de uren die je factureert, maar ook de uren die je in je eigen bedrijf steekt, zoals de tijd dat je administratie doet. Kijk aan het eind van het jaar nog even goed naar je urenregistratie. Kom je niet aan dit aantal uren, kun je kijken of er uren zijn die je over het hoofd hebt gezien.

6. Overleg met een accountant

Doe je altijd je aangiften zelf en heb je nog geen accountant, of heb je alleen eenvoudig e-mailcontact iedere drie maanden? Dan is het goed om eens een afspraak te maken en face-to-face alle belastingzaken te bespreken. Hij of zij kan je een compleet inzicht geven in alle belastingvoordelen waar je wellicht gebruik van kunt maken. We geven hier vast een voorbeeld:

  • Investeringsaftrek
    Als je in een boekjaar meer investeert dan 2.300 euro aan bedrijfsmiddelen dan kun je gebruikmaken van de investeringsaftrek. Dit is 28 procent van het investeringsbedrag. Als je een laag inkomen verkrijgt en gebruik kunt maken van heffingskortingen hoef je soms maar weinig tot geen belasting te betalen. De investeringsaftrek heeft dan geen zin en je kunt een investering dan beter uitstellen naar volgend jaar. Soms is het juist verstandig om toch nog die nieuwe macbook te kopen aan het eind van het jaar.

7. Maak een financieel overzicht

Maak een een compleet overzicht van al je inkomsten en uitgaven en kijk waar je kunt besparen. Door al je uitgaven te noteren word je vaak al een stuk bewuster van wat je uitgeeft. Wellicht zijn er bepaalde kosten die je maakt voor je bedrijf die niet nodig zijn of die je kunt verlagen.

8. Probeer automatisch maandelijks te sparen

Voor het geval je dit nog niet deed. Door automatisch iedere maand een bedrag te sparen krijg je een vast ritme en een vast bedrag op je bankrekening. Dit kan van pas komen als er onvoorziene kosten zijn of wanneer je een periode minder of geen opdrachten binnenkrijgt.

9. Check nieuwe belastingregelingen

Ieder jaar veranderen er een aantal regelingen bij de Belastingdienst. Controleer altijd eind van het jaar of deze nieuwe belastingregelingen voor jou van toepassing zijn. Bekijk de belastingveranderingen voor 2017.

Like Reptoir op Facebook om als freelancer altijd op de hoogte te blijven.