Reptoir

Advies: Freelancers en Flex-ers moeten meer verdienen

De Tweede Kamer is geadviseerd verder te kijken dan de zogenaamde ‘polder’ waarin werkgevers en werknemers in hun vaste (sleur) banen kakelen over loonsverhogingen. Deskundigen vinden dat ook de flexwerker en freelancer meer moeten verdienen.

Inkomen scheef verdeeld

Omdat arbeid kapitaal verliest wordt de inkomensverdeling steeds schever volgens de deskundigen. Daardoor geven we ook minder uit als consument wat weer leidt tot onvrede bij bedrijven. Kortom: als we allemaal meer verdienen komt dat de economie ten goede.

En toch gaat het bij ‘meer verdienen’ nooit over ‘allemaal’. Ook het inhuren van flexwerkers en freelancers zou beter betaald moeten worden. De deskundigen stellen bovendien dat het inkomen van freelancers schromelijk wordt overschat door de hoge heren in Den Haag. In de Volkskrant van vandaag stond het volgende:

Tussen 2007 en 2014 is het gemiddelde zzp-inkomen gezakt van 45 duizend naar 34 duizend euro, een inkomensachteruitgang van 25 procent.

‘Begin met een sociaal minimum’

In principe zouden die ‘lonen’ per sector afgesproken moeten worden volgens deskundigen, maar misschien kan de staat beginnen met een soort sociaal minimum van pakweg 12 euro per uur, luidt hun advies.

Nu worden alleen de zwakke freelancers als tolken en pakketbezorgers nog wel eens beschermd door de vakbond, maar wie komt er op voor al die andere zelfstandige ondernemers? Tijd voor een eerlijkere economie is het advies aan de Kamer.

Like Reptoir op Facebook om als freelancer altijd op de hoogte te blijven.