Reptoir

Alcohol gedronken? Koffie helpt om leverbeschadiging te voorkomen bij mannen

Koffie en freelancen gaan zo’n beetje hand in hand. Maar hoewel het bakkie pleur ons zo intens gelukkig kan maken, is het teveel nuttigen ervan helaas niet goed. Maar! – tromgeroffel – op iedere regel is een uitzondering en zo ook op de koffie-regel. Want: mannen die veel alcohol drinken doen er weer wél goed aan om lekker veel koffie te blijven drinken.

Leverbeschadiging

Onderzoek wijst namelijk uit dat mannen die veel alcohol tot zich nemen, maar ook niet vies zijn van een koffietje, een minder beschadigde lever hebben dan mannen die alleen veel alcohol drinken. Zo werkt het zwarte drankje in zekere zin dus beschermend.

Onderzoek

Als je teveel drinkt, breekt je lever zichzelf af en vallen die afvalstoffen te meten in je bloed. Dr. Onni Niemelä, van het Seinäjoki Central Hospital in Finland, nam dan ook bij 19.000 mannen en vrouwen tussen 25 en 74 bloed af, om de relatie vast te stellen tussen koffie, alcoholconsumptie en de gezondheid van de lever.

Vrouwen

Bij mannen bleek inderdaad een verband te bestaan: wie zowel veel koffie als veel alcohol drinkt, beschadigt zijn lever minder dan wie alleen veel alcohol drinkt. Helaas voor alle koffieliefhebbende dames op deze wereld: daar werd deze positieve werking niet gevonden.

Like Reptoir op Facebook om als freelancer altijd op de hoogte te blijven.