Reptoir

Je baan opzeggen voor je start up? Wacht er nog mee!

Je staat op het punt je baan op te zeggen en voor jezelf te beginnen. Het idee is daar, je hebt al wat klanten bij elkaar gezocht en je kvk-nummer is al binnen. Tijd om die oude kantoorbaan die je nog had op te zeggen toch? Wacht daar nog maar even mee.

Kleine stapjes

Een nieuwe carriere komt niet uit de lucht vallen. Hoewel jouw netwerk misschien groot lijkt nu je een kantoorbaan hebt wil dat niet zeggen dat iedereen straks ook echt zit te springen om jouw diensten of product en je omkomt in het werk. Kijk eerst eens hoe ver je komt als je alles op poten hebt gezet en je eerste klanten zich aanmelden. Groei je echt door? Dan kun je altijd nog je baan opzeggen.

Je hebt een vast inkomen

Een baan biedt jouw een vast inkomen. Dat kun je als startende freelancer goed gebruiken. Misschien als durfkapitaal maar ook om van te leven natuurlijk. Geld groeit niet aan een boom, dat leerde je als kind al. Waarom zou dat nu wel gebeuren dan? Vast werk en freelance opdrachten bijten elkaar niet. Van onze belastingdienst mag je het naast elkaar doen. Kost je misschien alleen wat meer administratie.

Arbeidsongeschikt

Je hoeft geen arbeidsongeschiktheidsverzekering aan te vragen als freelancer omdat je op die manier al verzekerd bent bij je andere baas. Dat scheelt toch weer een hoop rompslomp en papierwerk. En kosten.

Een aansprakelijkheidsverzekering kan wel handig zijn voor een starter. Je weet nooit wat er allemaal op je pad komt van je nieuwe onderneming.

Houd het niet geheim

Je nieuwe bedrijf is googlebaar als jij een kvk-nummer hebt aangevraagd. Bovendien wil je ook klanten dus zul je, op welke wijze dan ook, reclame moeten maken voor je onderneming. Je baas gaat het dus vroeg of laat wel ontdekken. Doe er daarom niet geheimzinnig over en vertel hem of haar gewoon waar je mee bezig bent. Is voor iedereen wel zo prettig om te weten.

Volg je passie maar wees realistisch

Het allermooiste van de combinatie tussen vast werk en freelancen is dat het volgen van je passie helemaal niet zo’n risico is. Je volledig storten op een eigen onderneming, vanaf het prille begin, gaat je veel meer spanning en stress opleveren. Gaat jouw bedrijf het wel redden en sta je er financieel voor? Onzekerheid kan je start up de das omdoen.

Het heeft dus voordelen om nog even of gewoon voor altijd in vaste dienst te zijn. Beknelt dat je teveel? Denk dan goed na over jouw plan of spreid juist je kansen op de freelance-markt.

How to Build a Business When You Can't Quit Your Job

Like Reptoir op Facebook om als freelancer altijd op de hoogte te blijven.