Reptoir

Het bijhouden van je administratie: hoe en waarom?

Als startende freelancer heb je een geheel nieuwe set verantwoordelijkheden. Naast dat je dag in dag uit je eigen mannetje moet staan, komt er ook het bijhouden van je freelance administratie bij. Nu je je eigen bedrijf hebt speelt ieder zakelijk bonnetje een rol in jouw boekhouding. De een ervaart het bijhouden van de boekhouding als een opgave, voor de ander is het als een rustgevende bezigheid. Niet zo vreemd ook, want je freelance administratie goed bijhouden is niet alleen handig, maar geeft ook een duidelijk overzicht over hoe jouw bedrijf ervoor staat.

Waarom het belangrijk is je administratie bij te houden

Allereerst is het goed om te weten wat nu precies het belang is van een goed onderhouden administratie. Je administratie is ten eerste verplicht. De Belastingdienst kan namelijk ten alle tijden jouw administratie opvragen en op het moment dat je deze niet hebt kan dit vervelende gevolgen hebben. De Belastingdienst zal dan zelf een inschatting maken van de omzet en winst en hieruit een berekening vormen.

Daarnaast zorgt je administratie ervoor dat je een goed en duidelijk overzicht hebt van al je inkomsten en uitgaven. Als freelancer kun je door diverse opdrachten nog wel eens de draad kwijtraken hoe je er financieel voorstaat, waar een nette administratie je de nodige rust en duidelijkheid kan verschaffen op ieder moment.

Waar begin je?

De volgende vraag is waar je gaat beginnen. Je freelance administratie bijhouden hoeft gelukkig niet moeilijk te zijn. Aangezien veel beginnende freelancers nog weinig transacties hebben, is het relatief makkelijk je administratie bij te houden zonder dat je als freelancer het overzicht verliest.

Met enige basiskennis van Excel kom je als starter vaak al een heel eind. Het is alleen belangrijk dat je duidelijk weet wat in je boekhouding moet komen te staan. Een fijn en gratis bestand valt hier te downloaden. Voor de starter is er een handleiding aanwezig.

Administratieprogramma’s

Geen zin om zelf een Excel in elkaar te klussen? Dan is het altijd een optie om over te gaan op een administratieprogramma. Waar je voorheen grote bedragen moest neertellen om een programma te kopen, zijn er tegenwoordig veel online tools en bieden ze een gratis basisversie aan. Tools die wij aanraden op basis van prijs en kwaliteit:

  1. MoneyBird
  2. Clear Books
  3. iMuis
  4. Yoursminc 
  5. Reeleezee
  6. Offective Boekhouden
  7. Kleisteen

Boekhouder

Naast je eigen boekhouding is het zeker verstandig om een boekhouder te betrekken in je freelance administratie. Zeker aan het einde van het jaar is het prettig om iemand te hebben die weet waar je geld kan besparen, of je geen dingen over het hoofd hebt gezien, je advies kan geven en zorgt dat alles wettelijk correct verloopt. Een regelmatig overleg is ook zeker een aanrader, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Een boekhouder kost echter wel geld en kan tussen de 200 en 600 euro vragen. Dit hangt uiteraard geheel af van hoeveel je zelf al aan administratief werk hebt verricht. Gelukkig is het dit bedrag meestal meer dan waard.

Belasting aftrekposten

Nu je weet hoe en waarom je freelance administratie bijhoudt is het goed om over de belasting aftrekposten voor freelancers te lezen. Klik hiervoor op onderstaande foto.

Belasting aftrekposten

Like Reptoir op Facebook om als freelancer altijd op de hoogte te blijven.