Reptoir

De 10 belangrijkste levenslessen die je tijdens je dertiger jaren geleerd moet hebben

Er komt een tijd dat er 30 kaarsjes op je taart staan. Voor sommigen ‘nothing but a number’, voor anderen het startsein om volwassen te worden. Ga je een huis kopen? Of begin je aan kinderen? Het is niet makkelijk om die keuzes te maken, vooral omdat ze de rest van je leven zullen beïnvloeden. Gelukkig zijn veel mensen je voorgegaan. Zij hebben het decennium van dertig naar veertig overleefd en kunnen je als ervaringsdeskundige van heel wat advies voorzien.

Nu is ieder leven anders, maar er zijn een aantal algemene adviezen te filteren uit de ervaringen van je voorgangers. Tien levenslessen die je tijdens je dertiger jaren geleerd moet hebben:

1. Begin met sparen

Zorg ervoor dat je je financiën op orde hebt. Het is na je dertigste toch echt tijd om je te verdiepen in saaie dingen als verzekeringen en hypotheken. Mocht jou onverhoopt iets overkomen (denk: scheiding of arbeidsongeschiktheid) is het fijn om ergens een oude sok in de vorm van een spaarrekening te hebben. Betaal je studieschuld af zodra je kan en denk goed na over je uitgaven. Koop dus geen huis zonder een goede hypotheek. Als je in de twintig bent kom je nog weg met van salaris naar salaris leven. Voorkom dat je dat op je zestigste nog steeds moet doen.

2. Zorg goed voor jezelf

Ja, ja, we weten het nu wel. Je moet gezonder eten, meer slapen, beter bewegen en ga zo maar door. Toch is dit iets wat je écht moet doen. Nu, niet later. Vaak heb je zelf niet eens door dat je gezondheid achteruit gaat, want een slechte gezondheid is een langzaam proces. Maar je kunt er iets tegen doen. Stop met smoesjes verzinnen en zorg goed voor jezelf, daar heb je later profijt van.

3. Ga niet om met mensen die niet goed voor je zijn

Geef goed je grenzen aan en spendeer tijd aan en met de mensen die er voor jou toe doen. Mensen die je alleen maar energie kosten en geen energie opleveren zorgen ervoor dat jij uiteindelijk uitgeblust raakt.

Mensen hebben vaak moeite met hun grenzen aangeven omdat ze het moeilijk vinden om iemand anders te kwetsen. Of omdat ze de andere persoon graag willen veranderen, wat de situatie vaak alleen maar erger maakt. Koester fijne vriendschappen en relaties en laat mensen die je niet vooruit helpen op je levenspad los.

4. Koester je dierbaren

In het verlengde van de voorgaande levensles: neem dierbare relaties nooit voor lief. Geld kan je terugverdienen, een andere baan kun je vinden, maar tijd die je met een ander had kunnen doorbrengen krijg je nooit meer terug.

In ieder leven gebeuren trieste dingen. Tussen je dertigste en veertigste gebeuren een hoop dingen waarvan je dacht dat het jou of je naasten nooit zou overkomen. Ouders overlijden, partners overlijden, miskramen, scheidingen, vreemdgaan, noem maar op. Zorg ervoor dat jij de persoon bent waar anderen terecht kunnen als dat het geval is. Als je iemand door een moeilijke tijd kan helpen, alleen al door er voor hem of haar te zijn, is dat enorm waardevol.

5. Je kan niet overal goed in zijn

We dromen wat af en denken dat we alle tijd van de wereld hebben. Maar het is belangrijk om focus te hebben. Je kan meer uit het leven halen als je je op één ding richt en zorgt dat je daar heel goed in wordt. Zet je dromen om in doelen en werk daar naartoe. Door niet afgeleid te raken en andere dingen op te offeren kun je mooie dingen bereiken. Luister niet teveel naar wat andere mensen tegen je zeggen, maar zoek je eigen kracht en passie en bouw een leven rondom die dingen.

6. Wees niet bang om risico’s te nemen

Je hoeft niet alles voor elkaar te hebben. Veel mensen denken dat er bij je dertiger jaren een fantastische carrière en een vaste relatie horen. Laat de maatschappelijke norm van hoe een volwassene zijn leven voor elkaar moet hebben los. Neem risico’s en begin opnieuw, want het is nooit te laat om te veranderen. Je krijgt gegarandeerd spijt als je vast blijft houden aan iets waarvan je weet dat het niet goed voor je is.

Laat je niet leiden door angst. Probeer niet voor anderen te denken of situaties in te vullen voordat ze zijn gebeurd. De komende tien jaar verdwijnen de dagen in weken en de weken in jaren, en voordat je het weet heb je op je veertigste een mid-life crisis omdat je tien jaar geleden niet naar je gevoel hebt geluisterd. Het is een cliché, maar je kunt beter spijt hebben van de dingen die je wel hebt gedaan dan van welke je niet hebt gedaan.

7. Blijf jezelf ontwikkelen

Er zijn veel mensen waarbij hun zelfontwikkeling blijft steken in hun twintiger jaren. Het advies is om te blijven leren en te blijven groeien als persoon. Ga terug naar school als je denkt dat je daar gelukkig van wordt, of neem deel aan cursussen. Begin je eigen bedrijf, verhuis naar het buitenland of ga in therapie. Geld komt en gaat. Hetzelfde geldt voor relaties. Maar je zelfontwikkeling kan niemand je ooit afnemen. Je doel in het leven moet zijn om te groeien als persoon. Om een betere partner, ouder, vriend of collega te zijn voor de mensen om je heen.

8. Respecteer jezelf

Wees soms een beetje egoïstisch. Doe iedere dag iets waar je gelukkig van wordt. Er is niemand die zoveel om jou geeft als jijzelf. Je hebt het nodig om van jezelf te houden want het leven is hard. Pieker niet teveel. Mocht er iets voorvallen, vraag je dan af of het over vijf of tien jaar nog steeds zo erg is. Zo niet, mag je best even boos of verdrietig zijn, maar daarna is het goed om los te laten.

9. Niemand weet alles

Je kunt niet weten hoe je leven er over vijf jaar uit ziet. Het gaat altijd anders dan je denkt. Stop dus met denken dat je langetermijnplannen kunt maken, want verandering is de enige constante in het leven. Je kunt de omstandigheden niet sturen, en dat is maar goed ook. Daardoor kun je meer keuzes maken en heb je minder te verliezen. Er zullen vast moeilijke periodes komen, maar ga die pijn niet uit de weg. Zorgen zijn een deel van ieders leven en het gevolg van een open hart. Je weet niet alles op je dertigste.

10. Familie is belangrijk

Je hebt een andere band met je ouders als je zelf volwassen bent. Wat voor problemen je ook hebt met je ouders, zorg ervoor dat je het oplost. Als je de dertig bent gepasseerd ben je te oud om je ouders de schuld te geven van je eigen onvolmaaktheden. Op je twintigste kon dat misschien nog, nu ben je volwassen en is het tijd om verder te gaan.

En dan is er de kwestie kinderen. Je hebt geen geld. Je hebt geen tijd. Maar het advies van de ervaringsdeskundigen luidt: er is nooit een juist moment om aan kinderen te beginnen. Daarbij heb je geen idee waar je aan begint totdat je er eentje hebt. Als je een fijne partner hebt en een goede omgeving om ze op te voeden, doe het.

Heb je aan de andere kant geen behoefte om te trouwen of om kinderen te krijgen, laat je vooral niet wijsmaken dat het moet. Het hoeft niet als je niet wilt. Wat de ene persoon gelukkig maakt hoeft niet iedereen gelukkig te maken. Ook vrijgezel en kinderloos kun je een gelukkig leven lijden.

Like Reptoir op Facebook om als freelancer altijd op de hoogte te blijven.