Reptoir

De 10 handigste tools voor startende ondernemers

Je gaat voor jezelf beginnen! Heel spannend en leuk. Maar startkapitaal is er vaak niet. Toch kun je met (gratis) tools een heel eind komen bij de start van je eigen bedrijf. We hebben de beste voor je bij elkaar gezocht.

Cloud

Alles wat je maakt moet natuurlijk ergens opgeslagen worden. Het voordeel van bestanden opslaan ‘in the cloud’, is dat ze altijd en overal toegankelijk zijn. Je bent dus niet afhankelijk van tijd en plaats maar kan overal waar een computer en een internetverbinding is aan de slag.

Google Drive

Zelfs grotere bedrijven werken ermee: Google Drive. Gekoppeld aan je Gmail e-mailadres is dit een veilige, gebruiksvriendelijke manier om je bestanden te bewaren. Tot 15GB is opslag gratis, elke 100GB daarboven kost tussen de 1 en 2 dollar per maand. Wat ook handig is, is dat de documenten makkelijk te delen zijn met anderen. Maak gedeelde mappen met andere mensen of deel documenten door een link te mailen. De app van Google Drive is niet alleen handig, maar ziet er ook gelikt uit.

Dropbox

Dropbox blinkt uit in z’n eenvoud. Het plaatst een mapje op je computer en alles wat daarin zit, wordt bij wijziging direct naar de externe server gekopieerd. Ook kun je documenten uit bijna elke app opslaan in Dropbox. Aan de eerste 2GB zijn geen kosten verbonden. Wanneer je de optie Foto Upload inschakelt krijg je er direct 3GB geheugen bij. Wanneer je bestanden als favoriet markeert kun je ze ook offline bekijken. De app van Dropbox is ook makkelijk in gebruik.

Administratie

Moneybird

In Moneybird voer je al je facturen in. Zowel de facturen die uitgaan als die binnenkomen. Een van de prettigste functies is dat Moneybird zelf uitrekent hoeveel BTW je per kwartaal moet betalen aan de Belastingdienst met één druk op de knop. Je kunt ook je bankrekening koppelen aan Moneybird zodat automatisch geregistreerd wordt wanneer een betaling is voldaan.

Factuursturen.nl

Bij Factuursturen.nl kun je zelf de facturen aanpassen, zoals het factuurnummer, de betalingstermijn, een gepersonaliseerde tekst voor uitgaande e-mails. Verstuurde facturen komen bcc naar jezelf, zodat je de PDF’jes ook direct in je eigen administratie kunt zetten. Het dashboard is heel overzichtelijk, je hebt direct inzage in omzet, openstaande facturen en gemiddelde betalingstermijn.

Lees ook: 6 gratis online facturatie tools voor freelancers

Logo

Fiverr

Fiverr dankt zijn naam aan de minimale kosten die er verbonden zijn aan het ontwerp ($ 5). Kies de designer waarvan het werk je aanspreekt en overleg met hem of haar hoe je logo wordt vormgegeven. De website is heel gebruiksvriendelijk, ook op mobiel. Het gebruik van Fiverr is gratis. Nadeel is dat de klantenservice niet als goed wordt beoordeeld en dat de dienst 20% commissie pakt over het werk wat er gedaan wordt. Dit is niet heel positief voor de designers die zich aansluiten bij de dienst. Ook kun je je visitekaartje laten ontwerpen op Fiverr.

99 designs

Dit werkt iets anders dan Fiverr. Je schrijft een opdracht uit, verbindt daaraan een prijs, waarna ontwerpers kunnen ‘solliciteren’ op de opdracht. Het kost zodoende iets meer dan Fiverr, maar je krijgt kwalitatief werk, speciaal op jouw wensen toegespitst.

Visitekaartjes

Er zijn heel veel verschillende aanbieders op het gebied van online drukwerk. Wil je originele visitiekaartjes, op speciaal papier of iets wat ze net even anders dan andere kaartjes maakt, ga dan naar de drukker op de hoek. Maar voor beginnende ondernemers is iedere euro er vaak één. Visitekaartjes.nl en Logiprint zijn aanbieders waarbij je gebruiksvriendelijk, goedkoop en goede kwaliteit kaartjes kunt bestellen. Bovendien heb je ze snel in huis.

Domeinnaam en hosting

Bij de keuze van een bedrijfsnaam is ook de domeinnaam van groot belang. Maak een rijtje mogelijke namen en check of de bijbehorende domeinnamen nog beschikbaar zijn bij bijvoorbeeld SIDN. Wanneer je website Nederlands is, kies de .nl versie. Is je website Engelstalig of internationaal, kies .com. De bestanden van je website worden opgeslagen op je hostingsaccount en deze wordt gekoppeld aan je domeinnaam.

Wanneer je een website maakt, heb je serverruimte nodig waar de website op komt te staan: hosting. Er zijn honderden hostingpartijen welke enorm in prijs verschillen.

Yourhosting

Bij Yourhosing, een Nederlands bedrijf, kun je zowel je domeinnaam als hosting onderbrengen. Domeinnamen zijn al vanaf € 1,- te registreren. Qua hosting kies je het pakket wat het beste bij jouw situatie past. Wanneer je dat niet weet kun je je laten adviseren, het bedrijf staat bekend om zijn uitstekende service.

Strato

Ook bij Strato kun je domeinnaam en hosting combineren. Ze hebben scherpe tarieven en veel mogelijkheden en opties, zodat je een pakket kunt kiezen dat bij jouw behoeftes past. Strato biedt vijf hostingpakketen. Vaak is het kleinste pakket voldoende. Deze heeft 10GB schijfruimte en onbeperkt dataverkeer. Kosten zijn slechts € 2,50 per maand, inclusief BTW en domeinnaam.

Website

WordPress

WordPress biedt gratis software voor het maken van websites. Maak een account aan en installeer WordPress op je hostingsaccount (veel aanbieders doen dit voor je). Maak het zo makkelijk of moeilijk als je zelf wel. Je kunt kiezen uit een hoop gratis designs, ook wel thema’s genoemd. Vaak zijn de thema’s helemaal te customizen naar eigen wen, denk aan kleur, achtergrond, banner, menu’s e.d. Wil je iets originelers, of meer mogelijkheden op je website, kun je ook een thema kopen. Wanneer je zelf niet zo handig bent, is er vast iemand in je omgeving die je met het opzetten van je WordPress site wilt helpen.

Wix

Wix is hetzelfde principe als WordPress maar blinkt uit door zijn eenvoud. Maak een gratis account aan en ga aan deslag. Kies een template uit één van de categorieën (van bedrijven tot restaurants en fotgrafen). Je kunt overigens ook zelf een nieuw ontwerp maken. Alles wijst zich vanzelf, logo’s, teksten en foto’s zijn via een paar klikken toe te voegen. Mocht je toch hulp nodig hebben, zijn er heel veel Nederlandstalige videotutorials beschikbaar. De websites zijn responsive (tonen dus goed op elk apparaat) en ook is er de optie om e-commerce facetten toe te voegen wanneer je een webshop wil beginnen. De website is gratis, maar draait dan wel onder een subdomein van Wix en er verschijnen advertenties in beeld. Er zijn verschillende paketten beschikbaar voor bedrijven. Overigens kun je ook zelf een domeinnaam en hostingpartij zoeken.

Nieuwsbrieven

MailChimp

MailChimp is eigenlijk de WordPress van de nieuwsbrieven. Je kunt gratis een account aanmaken en ook hier geldt: je kunt het zo moeilijk of makkelijk maken als je zelf wilt. Je hebt geen ervaring op het gebied van design nodig want je kunt kiezen uit een standaardsjabloons. Je mag 12.000 e-mails naar 2.000 ontvangers sturen zonder dat er kosten aan verbonden zijn. MailChimp werkt heel gebruiksvriendelijk, ziet er mooi uit op mobiel en de rapportages zijn heel inzichtelijk.

Laposta

Ook Laposta is een gratis systeem wanneer je minder dan 2000 relaties hebt. Bij Laposta hoef je niet zelf aan de slag om te designen, maar betaal je éénmalig € 395,-. Voor dit bedrag krijg je een sjabloon op maat, dat je zelf per nieuwsbrief aan kan passen met daarbij een gratis eenjarig abonnement. Het is een makkelijk systeem om relaties te beheren, nieuwsbrieven te maken en resultaten te interpreteren.

Like Reptoir op Facebook om als freelancer altijd op de hoogte te blijven.