Reptoir

7 x hobby’s die je echt intelligenter maken

Hobby’s zijn er voor verschillende redenen. Het houd je bezig, het kan een passie zijn, entertainment, om te relaxen of gewoon voor de lol. Maar hobby’s definiëren ook jou als persoon en met de juiste hobby’s kun je jezelf verder ontwikkelen. Deze zeven hobby’s zijn namelijk niet alleen vermaak, maar maken je echt slimmer.

1. Lezen

Lezen geeft je rust. Het vermindert stress en zorgt ervoor dat je je goed voelt. Daarnaast is het een training voor je hersenen en verstrekt het je gevoel voor taal en communicatie. Lezen houdt je brein energiek. Het goede nieuws is dat je niet per se het meest literaire boek hoeft op te pakken. Zolang je dagelijks leest, kan het eigenlijk alles zijn, van nieuwsberichten op je tablet tot artikelen in een tijdschrift. Juist het lezen van veel verschillende soorten teksten zal je geest extra stimuleren.

2. Instrument bespelen

Muziek doet enorm veel met je gemoedstoestand, maar zelf een instrument leren bespelen heeft nog meer positieve invloed. Om een instrument te leren bespelen moeten bijna alle delen van je hersenen tegelijkertijd aan het werk, waardoor je je brein traint. Je vermogen om meerdere dingen tegelijk te doen wordt versterkt, je geheugen wordt beter en je hersenen kunnen uiteindelijk sneller connecties maken. Daarnaast stimuleert het de creativiteit.

3. Spelletjes

Of het nu een Sudoku is, een bordspelletje Monopoly, een puzzel of een videogame. Spelletjes spelen maken je slimmer. Waar sporten een workout voor je lichaam is, zijn spelletjes een workout voor je hersenen. Het zorgt ervoor dat je dingen van verschillende perspectieven kunt bekijken, situaties creatief kunt benaderen, je informatie beter en sneller kunt verwerken en je navigatie wordt versterkt door het spelen van spelletjes.

4. Sporten

Naast een workout voor je hersenen heeft een workout voor je lijf ook een positief effect op je intelligentie. Sporten zorgt ervoor dat je bloed beter stroomt en tijdens het bewegen van je lichaam is het gedeelte van je hersenen dat ervoor zorgt dat je dingen herinnert en leert het actiefst. Bovendien komt er tijdens het sporten een stof vrij in je hersenen die je focus, concentratie en vermogen om complexe situaties beter te begrijpen verbetert.

5. Mediteren

Door te mediteren ontwikkel je de hersenen. Het maakt je bewust van wat je voelt en je krijgt de controle om gevoelens en gedachten te sturen. Hierdoor kun je jezelf meer zelfvertrouwen geven voor een presentatie, meeting of onderhandeling. Mediteren zorgt voor een enorme zelfontwikkeling en stressvermindering.

6. Schrijven

Naast lezen is ook schrijven een belangrijke factor voor je intelligentie. Ook dit is van positieve invloed op je taal- en communicatiegevoel. Het stimuleert je hersenen om kritisch te denken over hoe je de woorden op papier wil zetten. Je hoeft geen heel boekwerk je schrijven. Dagelijkse notities over dingen die je leert, meemaakt of voelt kunnen al voldoende zijn. Op het moment dat je het opschrijft zijn je hersenen actief, ben je bewust bezig met de woorden en letters en het zorgt ervoor dat je geheugen wordt versterkt.

7. Reizen

Reizen maakt je intelligenter, omdat je tijdens de trips continu leert. Je ontdekt nieuwe plekken, je krijgt te maken met nieuwe culturen en je ontmoet nieuwe mensen. Hierdoor creëer je inzichten en ideeën die je voorheen wellicht nog niet had. Het verbetert daarnaast je zelfvertrouwen, je communicatievermogen en je oplettendheid.

Like Reptoir op Facebook om als freelancer altijd op de hoogte te blijven.