Reptoir

Dit gebeurt er met je brein als je de komende 30 dagen alleen maar water drinkt

Dat water drinken belangrijk is horen we al ons hele leven. Maar dit wil er vaak nog wel eens bij inschieten. Ook als we denken dat we voldoende water drinken, kunnen we te kort komen. Want hoeveel water hebben we precies nodig voor een gezond lichaam en wat voor effect heeft het wanneer we onszelf voldoende hydrateren? Dit is wat er gebeurt wanneer je de komende 30 dagen alleen maar water drinkt.

De gemiddelde mens bestaat uit zo’n 55 tot 60 procent water. Water bevindt zich niet alleen in je bloed. Je hersenen en hart bestaan uit maar liefst drie kwart water en zelfs je botten, die misschien vooral droog lijken te zijn, bestaan uit 30% water. Geen wonder dus, dat we water nodig hebben om ons lichaam gezond te houden. Water helpt om je gewrichten soepel te houden, om je lichaamstemperatuur op peil te houden en om je brein te voeden.

We verliezen dagelijkse drie liter water omdat we zweten, naar het toilet gaan en zelfs door simpelweg te ademen. Daarom is het belangrijk dat we dit vochtverlies compenseren door water te drinken. Te weinig water drinken kan een effect hebben op onze energie, humeur, hydratatie van de huid en onze bloeddruk.

Frontiers in Human Neuroscience deed een onderzoek naar de relatie tussen waterconsumptie en het reactie- en prestatievermogen van onze hersenen. Als je voldoende water drinkt voor de komende 30 dagen heeft dit de volgende effecten.

Je creativiteit en prestaties gaan omhoog

Wanneer je voldoende water drinkt kunnen de hersenen sneller en beter reageren. Het brein heeft veel zuurstof nodig om goed te presteren. Een brein met te weinig water moet harder werken voor dezelfde resultaten en wordt zelfs tijdelijk kleiner van formaat. Water is een van de grootste bronnen van zuurstof en helpt om beter te focussen, te presteren en sneller te denken waardoor je creativiteit een boost krijgt.

Je bent minder moe

Voldoende zuurstof en hydratatie is belangrijk om je fit te voelen. Wanneer je je moe voelt, betekent dit niet altijd dat je slaap nodig hebt. Het is vaak een teken van je lichaam dat het niet voldoende gehydrateerd is. Ook voor je gemoedstoestand is voldoende water belangrijk. Water helpt voor een beter humeur.

Je immuunsysteem versterkt

Water is het beste medicijn. Door water te drinken versterk je organen als je lever en nieren. Deze organen zijn belangrijk om afvalstoffen uit het lichaam en zout uit je bloed af te voeren. Door genoeg water te drinken ga je ziektes als nierstenen tegen, maar ook meer voorkomende pijnen zoals hoofdpijn.

Je vermindert de kans op hartklachten

Water drinken is belangrijk voor een gezond hart. Het voorkomt dat het bloed dikker wordt en klontert, waardoor het hart bloed met veel zuurstof kan rondpompen naar de andere organen en het houdt je bloeddruk op pijl. Ook de kans op andere gezondheidsklachten zoals diabetes en zelfs sommige kankervormen wordt hiermee verminderd.

De hoeveelheid water

De juiste hoeveelheid water maakt dagelijks een enorm verschil in hoe je je voelt, hoe je denkt en hoe je functioneert. Maar hoeveel water moeten we dan precies drinken? Dit hangt sterk af van onze omgeving en gewicht. Wanneer we ons in een warme omgeving bevinden zweten we meer, waardoor we dit met meer water moeten compenseren. The Institute of Medicine raadt vrouwen aan om 2,7 liter water te drinken per dag. Dit zijn ongeveer elf glazen. Mannen nog iets meer, ongeveer 3,2 liter. Dit betekent niet dat je ook daadwerkelijk zoveel glazen water hoeft te drinken. Dit is eventueel inclusief dranken als thee en koffie. Ook eten we dagelijks voedsel dat vocht bevat. Dit is ongeveer een vijfde deel van het benodigde vocht. De rest kunnen we aanvullen met het drinken van water, voor op en top succes.

Frontiers in Human Neuroscience

Like Reptoir op Facebook om als freelancer altijd op de hoogte te blijven.