Reptoir

Dit is waarom de 8-urige werkdag en een 40-urige werkweek achterhaald is

Als freelancer heb je gelukkig de vrijheid om zelf te bepalen wanneer en hoeveel uur per dag je werkt. Inmiddels weten we dat acht uur achter elkaar productief zijn vrijwel onmogelijk is. Maar waar en waarom is die achturige werkdag dan vroeger bedacht? We duiken de geschiedenis in:

Industrialisering

De achturige werkdag is ontstaan als tegenbeweging op de gevolgen van de industrialisering eind 1800 in Engeland. Zes dagen per week, tien tot zestien uur werken per dag was heel normaal. Robert Owen, een sociaal hervormer uit Wales, verzette zich hiertegen en verkondigde dat een derde deel van de dag voor ontspanning moest zijn, een derde deel voor werk en een derde voor slaap.

Pas na een eeuw protest kwamen werkgevers tegemoet aan die wens. Henry Ford, oprichter van Ford autoconcern, was één van de eersten. Hij zorgde in 1922 dat de werkweek van zes naar vijf dagen ging en de werkdag van tien tot zestien uur naar ‘maar’ acht uur ging. Werknemers bleven hetzelfde loon ontvangen, maar er werd wel verwacht dat ze in die acht uur harder zouden werken. De productiviteit per uur moest omhoog.

De achturige werkdag en de 40-urige werkweek hadden overigens niet zo veel te maken met de groeiende productiviteit van zijn werknemers, bleek later. Hij wilde vooral dat werknemers korter zouden werken, zodat ze meer tijd hadden om te consumeren.

Dit zei Ford hierover toen hij werd geïnterviewd voor World’s Work magazine in 1926:

‘Leisure is an indispensable ingredient in a growing consumer market because working people need to have enough free time to find uses for consumer products, including automobiles.’

Achterhaald

Kortom, de veertigurige werkweek is een resultaat van de industriële revolutie en de reactie hierop. Die tijd ligt inmiddels ver achter ons, maar nog steeds hebben veel Nederlanders een veertigurige werkweek. Voor veel freelancers een achterhaalde gedachte, want mensen zijn geen machines. De vlieger van ‘hoe meer je werkt, hoe meer je bereikt’ gaat niet meer op. We kunnen niet voortdurend productief zijn en zeker niet constant creatief. Afwisseling is het sleutelwoord en toegeven aan je meest energieke en daardoor meest effectieve uren van de dag, levert vaak betere resultaten op.

Like Reptoir op Facebook om als freelancer altijd op de hoogte te blijven.