Reptoir

Twenty-somethings zijn de beste freelancers, en wel hierom

Er bestaat niet zoiets als ‘het beste moment’ om te gaan freelancen. Maar áls we dan een levensfase mogen kiezen, dan zijn het de twenty-somethings die de meeste potentie hebben om succesvol te gaan freelancen. En wel hierom.

Carrière

Je zit als twenty-something nog niet zo hoog in de carrièreboom. Niet omdat je dat niet had gewild, maar omdat om onverklaarbare reden nog steeds overal oude grijze mannen in pakken de dienst uitmaken. En omdat je die ladder niet zo hard hebt mogen bestormen als je wilde, is er ook niet zo veel om achter je te laten qua salaris, arbeidsvoorwaarden en ervaring.

Ambities

Jouw ambities zijn veel groter dan die welke baan ook je kan bieden. Groot denken en torenhoge ambities zijn jouw generatie met de paplepel ingegoten, en dat kan niet goed tot z’n recht komen binnen de bestaande paden. Daarom: freelancen en zélf je pad kiezen.

Geld

Het is niet zo dat je nog leeft als een student, maar ergens heeft het er toch ook wel verdacht veel van weg. Oké, je eet niet meer dagelijks pizza, maar het is ook niet zo dat je een uitgekiende financiële begroting hebt. Als omdat je geen bakken geld per maand gewend bent, ben je ook niet zo bang voor wat er gebeurt als het niet lukt – het is toch allemaal minimaal.

Flexibiliteit

Oude mensen zitten vastgeroest in patronen en denkwijzen, maar daar hebben twenty-somethings totaal nog geen last van. Sterker nog: het is fantastisch om nieuwe dingen te leren, met andere mensen in aanraking te komen, en in iedere situatie je weg te zoeken.

Goedkoop

Heel simpel: hoe jonger je bent, hoe minder opdrachtgevers denken dat ze je hoeven te betalen. En als ze een goedkopere twenty-something met veel potentie zien, krijgt die echt de voorkeur boven een dure dertiger.

Avontuur

Je maakt je nog niet zo veel zorgen over pensioen opbouwen, naar welke basisschool je je toekomstige kinderen wilt sturen en waar je de meeste vierkante meters huis kunt kopen voor een schappelijk bedrag. Kortom: jij bent in optima forma om een avontuur aan te gaan, waar dat je ook moge brengen.

Gunfactor

Twenty-somethings die aan het freelancen slaan roepen dat jongehondengevoel op: avontuur, vrijheid, en eindeloos veel nieuwsgierigheid en bereidwilligheid. Als je met die attitude aanklopt bij een potentiële opdrachtgever, sta je vijf-nul voor op mensen die al járen freelancen, en daar eigenlijk weinig lol meer uithalen.

Tijd

Veel uren maken? In het weekend dingen doen? Ook als je vrij bent even je mails beantwoorden? Jij bent niet zo iemand die alleen maar zégt dat geen probleem te vinden, maar dat ook daadwerkelijk met plezier doet. En je hebt de tijd, dus waarom niet?

Toekomst

Je hebt nog jaren de tijd om uitermate succesvol te worden in wat je doet, zodat je later – als bejaarde – terug kunt kijken op je eigen avontuur, en met trots kunt vertellen aan je kleinkinderen dat je het écht allemaal zelf hebt gedaan.

Like Reptoir op Facebook om als freelancer altijd op de hoogte te blijven.