Reptoir

Dit is waarom vrouwen meer slaap nodig hebben dan mannen

Ligt je vriendin weer eens uren uit te slapen in het weekend terwijl jij al een compleet ontbijt achter je kiezen hebt en zelfs de krant al hebt uitgelezen? Het lijkt wel of ze nooit slaap genoeg heeft. En andersom vraag je je misschien af waarom je vriend alweer uit de veren is terwijl jij nog zo lekker in dromenland bent. Kortom: waarom slapen vrouwen meer dan mannen?

Meer doen

Vrouwen zijn over het algemeen beter in multitasken. Hun hersenen doen veel tegelijk. Overdag voert het vrouwenbrein veel meer processen en handelingen uit dan het mannenbrein. Daarom moet het hoofd veel meer verwerken en heeft het ‘s nachts meer rust nodig.

Als vrouwen te kort slapen zouden zelfs veel sneller dan mannen last kunnen krijgen van een hop chagrijn, of erger nog: woede-aanvallen en depressies!

Slapen, slapen

In de nacht schakelt het deel van het brein dat verantwoordelijk is voor het denken, je geheugen en taal zich even uit. En dat moment is cruciaal omdat dan ‘herstel’ plaatsvindt.

Hoe meer die hersenen overdag aan het werk worden gezet, hoe meer ze moeten verwerken ‘s nachts. Dat betekent overigens niet dat er een vast aantal ‘hersteluren’ bestaat voor mannen of vrouwen. Het aantal uren slapen dat iemand nodig heeft verschilt van persoon tot persoon.

Middagdutje

Ook de powernap of het middagdutje worden regelmatig geadviseerd. Pas alleen wel op dat je je ‘s middags niet verslaapt, want dat is helemaal niet zo goed als je denkt.

Daily Mail

Like Reptoir op Facebook om als freelancer altijd op de hoogte te blijven.