Reptoir

Dit is de reden dat mensen met een rommelig bureau briljant zijn

Ben jij de persoon op kantoor met het meest rommelige bureau en ligt jouw werkplek vol met papieren, tijdschriften, kaartjes, foto’s, kantoorgerei en boeken?  Er wordt gezegd dat een opgeruimd bureau zorgt voor een opgeruimd hoofd, maar misschien wil je dit wel helemaal niet. Dit zegt een rommelige desk namelijk over jou:

Je bent creatiever

Uit een onderzoek van de Universiteit van Minnesota is gebleken dat mensen met een rommelig bureau creatiever zijn dan mensen met een georganiseerde werkplek. Bij het experiment werden twee groepen willekeurig onderverdeeld in een rommelige en een opgeruimde ruimte.

Hierna werd aan de deelnemers gevraagd om met ideeën te komen voor het gebruik van pingpongballetjes. De groep uit het rommelige kantoor bleek met aanzienlijk creatievere invalshoeken te komen dan de rest. Met veel verschillende spullen op het bureau, heb je nu eenmaal ook veel meer om je te laten inspireren.

Je doet wat je zelf wil

Psycholoog Kathleen Vohs, die het onderzoek aanstuurde, is van mening dat je met een opgeruimde desk wil voldoen aan de maatschappelijke standaarden. Je laat je hiermee leiden door traditie en de norm. Als jij een rommelig bureau hebt trek je je niks aan van de opruim eisen, maar doe je wat je zelf wil

Je staat open voor nieuwe ideeën 

Waar je je bij een georganiseerde werkplek laat beïnvloeden door de norm, kies je bij een chaotische omgeving voor verandering. Uit het onderzoek bleek dat de groep, die in het rommelige kantoor had gewerkt, hierna meer openstond voor nieuwe ideeën.

Je bent geniaal

Een aantal van de meest briljante mensen uit de geschiedenis hadden enorm rommelige bureaus. Zo waren de kantoren van Albert Einstein en Mark Twain bezaaid met papierwerk en boeken. Einstein zei zelf over zijn chaotische werkplek: “If a cluttered desk is a sign of a cluttered mind, then what are we to think of an empty desk?”.

Daar zit natuurlijk wat in. Er zijn ook recentelijke voorbeelden te noemen van geniale personen met een overvol bureau. Zo had Steve Jobs thuis een rommelig kantoor en maakt Tony Hsieh, de CEO van Zappos, een Amerikaanse online kleding- en schoenenwinkel, de klapper met een volledig volgebouwd bureaublad. Met een rommelig bureau kun jij jezelf vergelijken met een paar zeer succesvolle mensen. Niks om je voor te schamen.

Je bespaart kostbare tijd

Mensen die heel georganiseerd zijn besteden ook veel tijd aan de organisatie van hun leven. Aan je rommelige bureau is te zien dat jij hier een stuk minder mee bezig bent. Je laat de boel de boel en je bespaart hierdoor veel kostbare tijd en energie die je veel liever wil steken in je freelance opdrachten.

Psychological Science

Like Reptoir op Facebook om als freelancer altijd op de hoogte te blijven.