Reptoir

Dit zijn de 10 geboden van iedere freelancer #tegendebakker

Het begon allemaal met de tweet van Franka Hummels. Ze tweette dat ze de hashtag #tegendebakker wilde lanceren, om uitspraken te ontlokken die opdrachtgevers wel tegen freelancers zeggen, maar niemand ooit tegen de bakker durft uit te spreken. Met onderstaande tweet begon het vanochtend allemaal.

Vanaf dat moment brak Twitter los en kwamen de #tegendebakker tweets binnenstromen en werd de hashtag trending topic. We hebben de leukste voor je verzameld en geanalyseerd en hiermee 10 geboden van het freelancen opgesteld.

1. Duidelijke briefing

Als freelancer wil je van te voren een duidelijke briefing over wat er precies moet gebeuren. Zowel mondeling als op papier. Wordt er een wijziging bedacht, is het belangrijk dit op tijd te weten. Extra uren en extra werk factureer je. 

2. Voldoende middelen

Om goed werk te kunnen leveren heb je als freelancer soms bepaalde middelen nodig. Of het nu een computer, een programma, een werkplek, of een goede samenwerking met collega’s is uit het bedrijf.

3.  Tijd krijgen die nodig is

Het kan altijd gebeuren dat er iets tussendoor komt dat op korte termijn afgerond moet worden. Het werk neemt nu eenmaal een minimale tijd in beslag, ook als het een spoedklus is. Als freelancer wil je deze met plezier aannemen, maar er is wel een bepaalde tijd nodig om het naar tevredenheid af te ronden.

4. Niet onze specialiteit verklappen

Als je tot in detail jouw manier van werken zou vertellen, heb je over een tijd geen werk meer. Dit is je specialiteit en hier kun je als freelancer voor ingehuurd worden.

5. Betaald krijgen voor het geleverde werk

Nog een goede van Franka. Naamsbekendheid en exposure is altijd fijn, maar je doet een opdracht niet voor niks. Het is je werk en hier wil je net als ieder ander voor betaald krijgen.

6. Inkomen verkrijgen

Als freelancer heb je misschien van een hobby je beroep gemaakt en het is werk waar je van houdt. Dat wil niet zeggen dat je het gratis levert. Freelancers moeten immers ook gewoon lasten betalen en een inkomen verkrijgen.

7. Erkenning voor kwaliteit

Een freelancer heeft ervaring en is in zijn of haar werk gespecialiseerd. Hier betaalt een opdrachtgever inderdaad voor, maar dan wordt er wel kwaliteit geleverd. Wil een opdrachtgever iemand de klus laten doen die het vast ook wel ‘redelijk’ kan? Eigen keuze, maar je kunt niet altijd last minute inspringen met hulp.

8. De credits voor ons werk

Uitzoeken hoe het moet, om werk vervolgens zelf te verrichten is het kopiëren van je freelance werk. Hier kom je snel genoeg achter. Je wil verzekerd zijn van de opdracht en de credits voor het werk dat je levert.

9. Volledig uitbetaald worden

Ongeacht hoe een klus wordt betaald, kan er niet zomaar gezegd worden dat er maar een deel betaald wordt. Projecten zijn een proces waarin je samen aan iets goeds werkt. Hier komt wellicht iets uit wat uiteindelijk niet gebruikt wordt, maar dit is onderdeel van het proces.

10. Op tijd betaald worden

Een laatste oh zo herkenbare van de bedenker van de hashtag. Als freelancer heb je vaste lasten en kosten en hierom wil je graag op tijd betaald worden. Je wil net als iemand in loondienst op tijd de beloning voor het harde werken.

Like Reptoir op Facebook om als freelancer altijd op de hoogte te blijven.