Dit zijn de 10 geboden van iedere freelancer #tegendebakker
Het begon allemaal met de tweet van Franka Hummels. Ze tweette dat ze de hashtag #tegendebakker wilde lanceren, om uitspraken te ontlokken die opdrachtgevers wel tegen freelancers zeggen, maar niemand ooit tegen de bakker durft uit te spreken. Met onderstaande tweet begon het vanochtend allemaal.
Ik wil wel de hashtag #tegendebakker lanceren. Dingen die opdrachtgevers wel tegen hun freelancers zeggen, maar niet #tegendebakker.
— Franka Hummels (@frankahummels) December 14, 2015
Vanaf dat moment brak Twitter los en kwamen de #tegendebakker tweets binnenstromen en werd de hashtag trending topic. We hebben de leukste voor je verzameld en geanalyseerd en hiermee 10 geboden van het freelancen opgesteld.
1. Duidelijke briefing
Als freelancer wil je van te voren een duidelijke briefing over wat er precies moet gebeuren. Zowel mondeling als op papier. Wordt er een wijziging bedacht, is het belangrijk dit op tijd te weten. Extra uren en extra werk factureer je.
Welk brood? Laat ik aan jou over. Is dit het? Dan liever een stokbrood. O, kun je van dat stokbrood toch een pistolet maken?#tegendebakker
— Maartje Luif (@Zezunja) December 14, 2015
2. Voldoende middelen
Om goed werk te kunnen leveren heb je als freelancer soms bepaalde middelen nodig. Of het nu een computer, een programma, een werkplek, of een goede samenwerking met collega’s is uit het bedrijf.
“Hier heb je bedorven meel, slootwater en beschimmelde rozijnen.” *bakt* “Ja hee, waarom is dit krentenbrood niet te eten?!” #tegendebakker
— Fashionmilk (@fashionmilk) December 14, 2015
3. Tijd krijgen die nodig is
Het kan altijd gebeuren dat er iets tussendoor komt dat op korte termijn afgerond moet worden. Het werk neemt nu eenmaal een minimale tijd in beslag, ook als het een spoedklus is. Als freelancer wil je deze met plezier aannemen, maar er is wel een bepaalde tijd nodig om het naar tevredenheid af te ronden.
Ik begrijp heel goed dat het brood 2 uur in de oven moet, maar ik heb het over een half uur nodig. #tegendebakker
— Jelmer Jellema (@JelmerJellema) December 14, 2015
4. Niet onze specialiteit verklappen
Als je tot in detail jouw manier van werken zou vertellen, heb je over een tijd geen werk meer. Dit is je specialiteit en hier kun je als freelancer voor ingehuurd worden.
Uw brood is zó lekker, bakker. Ik wil er graag meer van. Mag ik misschien ook vast het recept? Dan kunnen we er van genieten. #tegendebakker
— borkentmulder (@borkentmulder) December 14, 2015
5. Betaald krijgen voor het geleverde werk
Nog een goede van Franka. Naamsbekendheid en exposure is altijd fijn, maar je doet een opdracht niet voor niks. Het is je werk en hier wil je net als ieder ander voor betaald krijgen.
We hebben geen vergoeding beschikbaar, maar je krijgt wel een heel leuk podium, goed voor je exposure #tegendebakker
— Franka Hummels (@frankahummels) December 14, 2015
6. Inkomen verkrijgen
Als freelancer heb je misschien van een hobby je beroep gemaakt en het is werk waar je van houdt. Dat wil niet zeggen dat je het gratis levert. Freelancers moeten immers ook gewoon lasten betalen en een inkomen verkrijgen.
Betalen? Oh. Ah. Ok. Nou ja, ik dacht: dat broden bakken is toch een soort hobby he? En we kennen elkaar viaviaviavia, dus… #tegendebakker
— Rianne Klazinga (@rianneklazinga) December 14, 2015
7. Erkenning voor kwaliteit
Een freelancer heeft ervaring en is in zijn of haar werk gespecialiseerd. Hier betaalt een opdrachtgever inderdaad voor, maar dan wordt er wel kwaliteit geleverd. Wil een opdrachtgever iemand de klus laten doen die het vast ook wel ‘redelijk’ kan? Eigen keuze, maar je kunt niet altijd last minute inspringen met hulp.
‘Sorry, maar we gaan tóch zelf brood bakken. Onze secretaresse pakt het op. Die kan best aardig bakken.’ #tegendebakker
— elsbeth witt (@elsbeth_tWitt) December 14, 2015
8. De credits voor ons werk
Uitzoeken hoe het moet, om werk vervolgens zelf te verrichten is het kopiëren van je freelance werk. Hier kom je snel genoeg achter. Je wil verzekerd zijn van de opdracht en de credits voor het werk dat je levert.
Welnee zeg. Die stagair is helemaal niet met het door jou aangeleverde gedetailleerde recept gratis brood aan het bakken. #tegendebakker
— Judith Ploegman (@judithploegman) December 14, 2015
9. Volledig uitbetaald worden
Ongeacht hoe een klus wordt betaald, kan er niet zomaar gezegd worden dat er maar een deel betaald wordt. Projecten zijn een proces waarin je samen aan iets goeds werkt. Hier komt wellicht iets uit wat uiteindelijk niet gebruikt wordt, maar dit is onderdeel van het proces.
‘Ik betaal alleen voor de gebruikte sneetjes’ #tegendebakker
— Ilonka Leenheer (@dahlingdearest) December 14, 2015
10. Op tijd betaald worden
Een laatste oh zo herkenbare van de bedenker van de hashtag. Als freelancer heb je vaste lasten en kosten en hierom wil je graag op tijd betaald worden. Je wil net als iemand in loondienst op tijd de beloning voor het harde werken.
We betalen uw factuur over zes weken. #tegendebakker
— Franka Hummels (@frankahummels) December 14, 2015
Like Reptoir op Facebook om als freelancer altijd op de hoogte te blijven.