Reptoir

Wat doet GroenLinks voor de freelancer?

Na de leiderswissel bij GroenLinks gaat het de partij weer voor de wind in de peilingen. Millennial Jesse Klaver mag zich de jongste lijsttrekker ooit noemen. Dat viel niet bij iedereen in goede aarde, zo werd Klaver eerder uitgemaakt voor ‘Snotneus’.

GroenLinks staat bekend als progressief linkse partij. Daarbij zal vooral solidariteit centraal staan. In de politiek is op links veel scepsis over de solidariteit van freelancers. De rode partijen zijn van mening dat zelfstandigen niet meebetalen aan pensioenen en algemene verzekeringen. “Als je je baan kwijtraakt, als je als zzp’er arbeidsongeschikt raakt, als je met pensioen gaat, dan moet je verzekerd zijn van inkomen en zorg. Je moet de kans krijgen om weer aan de slag te gaan. Dat laten we niet aan de markt over. Dat is een kerntaak van de overheid en een verantwoordelijkheid van ons allemaal”, vindt GroenLinks.

Zekerheden

GroenLinks zet in op zekerheden, zekerheid van werk, inkomen en verzekeringen. Daarom wil de partij flexibilisering van de arbeidsmarkt tegengaan. “We zorgen voor meer zekerheden voor flexwerkers en zzp’ers. We maken het aantrekkelijker om mensen langer in dienst te nemen. Ook zzp’ers gaan zich verzekeren voor arbeidsongeschiktheid en kunnen gemakkelijker voor hun pensioen sparen.”

Wet DBA

Over de wet DBA zegt GroenLinks helemaal niets. De partij lijkt enkel in zetten op zekerheden en vooral de vaste werknemers. Aan het eind van hun programma valt nog te lezen: “In samenhang met aanpassing van fiscale faciliteiten komt er voor zzp’ers, op een minimumniveau, een verplichte collectieve basisvoorziening voor arbeidsongeschiktheid. Flexwerkers en zzp’ers kunnen gemakkelijker voor hun pensioen sparen.”

Conclusie

GroenLinks is een partij die zich inzet voor de vaste werknemers. Daarbij moet de zzp’er worden genoemd omdat hij onderdeel uitmaakt van de arbeidsmarkt, maar GroenLinks wil ze embedden in de vaste werkrelaties en arbeidsstructuur.

Dat is enerzijds begrijpelijk omdat GroenLinks een linkse partij is. Anderzijds lijkt daarmee afscheid te zijn genomen van de wat meer liberale koers onder Halsema waarin progressiever naar de arbeidsmarkt werd gekeken.

Ook onder het mom van milieu is freelancen interessant omdat mensen in vaste banen juist de mensen zijn die in de dagelijkse, luchtvervuilende files staan. Transitie van werk en onze forens-cultuur horen om bij een duurzame economie, maar daar heeft GroenLinks (nog) geen ideeën en plannen over wat betreft de freelancer.

Bekijk hier de andere partijen: VVDD66 & DENK. De rest volgt binnenkort.

GroenLinks verkiezingsprogramma

Like Reptoir op Facebook om als freelancer altijd op de hoogte te blijven.