Reptoir

Een zakelijke rekening: wanneer heeft het zin?

Het openen van een zakelijke rekening is niet verplicht voor een freelancer. Facturen kunnen ook naar de persoonlijke bankrekening van gestuurd worden. Toch kan het handig zijn om die zo schoon mogelijk te houden. Of je hebt plannen om binnenkort wel uit te breiden en dan staat die zakelijke rekening alvast.

Zakelijk en privé gescheiden

Zoals gezegd: je houdt met een zakelijke rekening je privé-rekening schoon. Dat is niet zozeer een voordeel voor je privé-rekening, maar meer voor je overzicht voor de belasting. Zo kan je bijvoorbeeld kosten als een laptop makkelijker van de belasting aftrekken als deze overzichtelijk op je zakelijke rekening staat.

Ook kan het goed zijn om bijvoorbeeld loon uit vast werk te scheiden van loon uit gestuurde facturen naar opdrachtgevers. Op deze manier lopen deze salarissen ook niet door elkaar.

Mocht je overigens een boekhouder gebruiken, dan is de zakelijke rekening helemaal een must. Zelf is het nog wel te doen om al die afschriften van je privé-rekening na te gaan, maar als jij zakelijke transacties privé doet zal jouw boekhouder deze ook in moeten zien, kan duur uitpakken en het schendt je privacy ergens ook wel een beetje.

Erg duur

Een nadeel aan de zakelijke rekening zijn de hoge kosten. Dat is op te vangen door twee dingen: allereerst kun je een tweede persoonlijke rekening openen. Vaak kan dat wel binnen de ruimte die bestaat in jouw spaarboekje. Op die manier scheid je je rekeningen zonder een geheel nieuwe spaaromgeving op te zetten. Mochten jouw online bankzaken zich echter steeds breder en zakelijker gaan toespitsen kan de bank je alsnog sommeren een zakelijke rekening ervan te maken en dan lopen de kosten weer hoger op.

Speciale ZZP rekeningen

Een oplossing kan zijn om een speciale ZZP rekening te openen. Banken als Knab, SNS en ASN hebben daar speciale regelingen voor in het leven geroepen. Het belangrijkste wapenfeit van deze ZZP-rekeningen is het principe van minder dan duizend transacties per jaar.

Aftrekbaar

Overigens zijn de kosten van een zakelijke rekening wel aftrekbaar dankzij het startersvoordeel. Op deze manier kan er toch nog geprofiteerd worden van de hoge kosten. Verder biedt een zakelijke rekening ook onderdelen als incasso, acceptgiro, pinverwerking, spoedbetalingen die vooral voor de iets grotere ondernemer in de middenstand van belang kunnen zijn.

Weeg daarom goed af hoe groot jouw onderneming is en wat jij daar belangrijk bij vindt. Het kan echter voor alle ondernemers, hoe veel ze ook verdienen, geen kwaad privé en zakelijk gescheiden te houden, want anders wordt het echt een chaos.

Zakelijke rekening voor zzp’ers: dit zijn de opties

Like Reptoir op Facebook om als freelancer altijd op de hoogte te blijven.