Reptoir

Eet een kikker in de ochtend

Say what?! Oké, niet letterlijk natuurlijk. En dit heeft ook niet met kikkers kussen en prinsen te maken. De levende kikker in de ochtend eten is gezegde dat gebruikt wordt als een productiviteits- en prioriteitsmethode afgeleid van een quote van Mark Twain. Dit is waarom jij na het ontwaken ook een kikker wilt eten.

If you eat a frog first thing in the morning that will probably be the worst thing you do all day. 

Dit is de quote van de Amerikaanse schrijver Mark Twain.. Hij bedoelde hier niet mee dat je voor het ontbijt een paar Franse kikkerbilletjes op het menu zet. Twain wilde hier mee zeggen dat je in de ochtend iets doet waar je erg tegenop kijkt, de rest van de dag alleen maar beter kan gaan. De spreekwoordelijke kikker is de taak. Als je de taak waar je tegenop kijkt en welke je lang hebt uitgesteld als eerste in de ochtend doet, lijken alle andere taken lang zo erg niet.

Auteur Brian Tracy schreef een boek over deze methode genaamd ‘Eat That Frog! Get More of the Important Things Done – Today!’. Tracy legt hierin uit dat hoe langer je naar de kikker kijkt, hoe lastiger het uiteindelijk wordt om de kikker op te eten. Doe daarom die lastige taak, als allereerste zodat je er vanaf bent. De rest van de dag heb je het bevredigende gevoel dat waarschijnlijk alles je verder makkelijk zal vergaan.

Tracy zegt dat wanneer je twee kikkers hebt, de de lelijkste als eerste eet. Oftewel, begin met de grootste, moeilijkste en meest belangrijke taak. Hij adviseert om jezelf te disciplineren om direct met deze taak te starten en deze volledig af te ronden voordat je iets anders doet. Volgens Tracy moet je het zien als een test, een persoonlijke uitdaging. Herinner jezelf er aan dat wanneer je een makkelijkere taak eerst doet, je die andere taak alsnog later moet doen. Je kunt er daarom maar beter vanaf zijn. In Mark Twain’s woorden: eet die kikker!

Like Reptoir op Facebook om als freelancer altijd op de hoogte te blijven.