Reptoir

Femke Hovinga: freelance duizendpoot en kapitein van de Floating Freelancer

Sommige freelancers focussen zich op één ding, daar blinken ze in uit en gaan ze helemaal in op. Anderen krijgen daar de kriebels van, zij doen alles en blinken daar even goed in uit. Femke Hovinga hoort bij die laatste groep freelancers. Ze mag zich met recht een ondernemende duizendpoot noemen.

Het ruime sop

Femke woont momenteel met haar man Pieter op een boot. Dat was best even wennen: ze verlieten daarmee hun comfortabele woning in Utrecht. Toch was het een droom, een droom om de wijde wereld in te trekken. Dat wilden ze doen als de ‘Foating Freelancers’.

Het idee begon op een vakantie, een jaar geleden: “We waren op een gewone backpackreis: genieten van wat je allerliefst doet en de wereld ontdekken. Dat gevoel wilden ze vasthouden, grappend opperden ze om een boot te kopen en die om te bouwen tot kantoorboot. Al reizend werken dus. Dat kon natuurlijk nooit, dachten ze.

Het viel echter mee. Het was lang zoeken naar een boot binnen hun budget en er moest nog veel aan het vaartuig gebeuren, maar uiteindelijk zit het tweetal nu toch op hun eigen boot. Een manier om mensen te ontmoeten, de wereld te verkennen en freelancen echt dynamisch te maken.

Er is een leven buiten boord

Femke leeft en werkt op de boot, maar is ook op andere plekken aan het werk. Omdat ze zoveel doet is de drukke zakenvrouw overal te vinden. Zo was ze vlak voor dit interview nog in de Verenigde Staten.

Als jong meisje had Femke dit leven nooit voor ogen gezien. Ze studeerde eerst journalistiek. Dat alleen gaf niet de voldoening die ze wilde. Ze besloot een andere richting toe te voegen en kwam zo terecht op business universiteit Nyenrode. Daar dompelde ze zich onder in een totaal nieuw vak. Weg van de nieuwsberichten, headlines en lead. Op naar de managementtermen en businessmodellen.

Het was even wennen, maar ze slaagde. Het bedrijfsleven lonkte. Ze ging als projectmanager in loondienst. Daar proefde ze van en rook ze aan een wereld die ze nog niet kende. Maar het kriebelde . Femke stopte met haar vaste baan en volgt haar gevoel: ze begint voor zichzelf. “Iedereen verklaarde me voor gek.”

Hoogbegaafd

Nu heeft Femke verschillende ondernemingen. Ook heeft ze een Europese stichting voor de belangen van hyperhoogbegaafde kinderen opgezet. “Ik liep zelf ook vast op school en wilde iets doen voor kinderen in hetzelfde schuitje”, legt Femke uit. Haar organisatie Talentissimo is voor ouders en begeleiders van kinderen met een IQ van 145 en hoger. Take on Ttalents, richt zich op ouders met hoogbegaafde kinderen, met name in de Engelstalige landen. “Het hebben van een hoogbegaafd kind kan uitdagingen met zich meebrengen. Door kennis te delen en ervaring uit te wisselen, kunnen we ouders wat handvatten meegeven.”

“Hoogbegaafde kinderen denken anders en ze hebben een cognitieve voorsprong op leeftijdsgenoten.” Femke vertelt dat sommige onderwijsprofessionals hoogbegaafdheid een luxeprobleem vinden, maar benadrukt dat het niet enkel voordelen heeft. Een goede begeleiding is van groot belang.

Op je bek gaan

Terug naar de boot. Daar gaat niet altijd alles zoals gepland. Femke en Pieter ervoeren dat toen ze hun project startten. Het ging mis. “Er kunnen dingen gebeuren die je niet plant, dit kan ontzettend frustrerend zijn. Het is soms, lastig om je hoofd boven water te houden als er veel op je bordje komt.”

Hun grote droom was om de boot eerst als huwelijksbootje te gebruiken. Ze zouden door Europa gaan varen, over de binnenwateren. Onderweg konden freelancers dan aanhaken om op de boot te werken. Het liep echter anders. Voor de tocht kon beginnen toonde de boot technische mankementen. Bij de aankoop hadden experts de twee verzekerd dat de boot in orde was. Toen dit niet zo bleek, was er veel werk aan de winkel.

De problemen lagen buiten hun macht. “Sommige problemen kun je niet voorzien. Er is niks wat je kunt doen behalve eigen leven zo comfortabel mogelijk te maken”, legt Femke uit. Op dit moment gebruiken ze de boot alleen in Nederland. Vanuit locaties in het midden van het land kun je als freelancer aanschuiven. “Flexwerken, lunch, een stuk varen. Alle kanten op, je bent snel in Amsterdam, snel in Utrecht, snel in de natuur. We hebben weinig nodig om van de haven weg te kunnen gaan.” Pieter en Femke doen hun werk dan ook aan boord.

(Boot)camp

Momenteel fungeert de boot dus als ontmoetingsplaats en business bootcamplocatie voor freelancers. Het principe van de Floating Freelancers is simpel: “Er kunnen zo’n vier mensen per dag aanschuiven. Dit kunnen mensen zijn die elkaar al kennen, maar dat hoeft niet. Het is een soort uitje waarbij je werkt. Echt in een andere omgeving dan op kantoor, je bent letterlijk in beweging. Op een boot werken geeft inspiratie, even uit je comfort zone..”

Op de boot worden business bootcamps gegeven, cursussen gedaan en gewoon geflexwerkt. Er worden vragen gesteld als: Hoe zet ik mezelf in de markt? Hoe pitch ik? Hoe vind ik mensen die mijn dienst willen hebben? Hoe kun je dat financieel het beste regelen? Hoe ontwikkel je je eigen propositie? En voor de meer gevorderde ondernemer: wil je uitbreiden, hoe dan, of wil je het zelf blijven doen?

“Ondernemers beginnen uit passie, dat ligt dicht bij henzelf, ze doen waar ze blij van worden. Als de passie groot is en de inhoud fantastisch, zoek je de juiste mensen om je heen die je erbij helpen”, vertelt Femke. “Door met elkaar te delen welke uitdagingen je zelf bent tegengekomen, leer je. En daar een klein beetje aan bij kunnen dragen op de kantoorboot, dat geeft ons dan weer voldoening!”

Meevaren? Dat kan. Kijk op de website van de Floating Freelancers voor de mogelijkheden.

Like Reptoir op Facebook om als freelancer altijd op de hoogte te blijven.