Reptoir

De financiële regels waar iedere startende freelancer mee te maken krijgt

Voor freelancers gelden er weer andere financiële regels dan wanneer je vast in dienst bent bij een bedrijf. Naast dat het van groot belang is om je administratie netjes bij te houden, komen er nog andere regels om de hoek kijken. Waar moet je als startende ondernemer bij stilstaan op financieel gebied?

Aftrekposten

Laten we met het meest plezierige beginnen: aftrekposten. Aftrekposten zijn simpelweg posten die je mag aftrekken van de omzet waardoor je uiteindelijk geld kan besparen, omdat je minder belasting hoeft te betalen. Zo zijn de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek twee belangrijke onderdelen die invloed hebben op jouw onderneming:

Zelfstandigenaftrek

De zelfstandigenaftrek gaat op wanneer je als ondernemer voldoet aan het urencriterium. Het urencriterium houdt in dat je minstens 1.225 uren daadwerkelijk besteedt aan je onderneming en ook meer tijd aan je onderneming besteedt dan aan andere werkzaamheden. De simpelste manier om deze uren bij te houden is door het te archiveren. Maak een speciale agenda aan en vul al je uren in. Zakelijke meetings en reistijd vallen ook onder deze 1.225 uren norm.

Startersaftrek

De startersaftrek gaat op wanneer je als ondernemer:

 • In het aangiftejaar in aanmerking kwam voor de de zelfstandigenaftrek
 • In de voorafgaande vijf jaar minimaal één jaar geen ondernemer was voor de inkomstenbelasting
 • In de afgelopen vijf jaar niet meer dan twee maal gebruik hebt gemaakt van de zelfstandigenaftrek
 • Geen geruisloze terugkeer uit een BV hebt gekregen in de afgelopen vijf jaar

BTW afdragen

Belasting over de Toegevoegde Waarde (BTW) afdragen moet vrijwel iedere ondernemer. De gouden regel is eigenlijk: zodra je BTW rekent op je facturen, is het de bedoeling dat je ieder kwartaal dit BTW bedrag overmaakt aan de Belastingdienst. De Belastingdienst beoordeelt vaak op gegevens van de KvK of je bedrijf van commerciële aard is en of je dus BTW moet bereken over je facturen. Indien je zelf wil achterhalen of je in aanmerking komt voor het rekenen van BTW, is het goed om de volgende punten na te gaan:

– Ben je een zelfstandige en behaal je hier inkomsten uit?
– Heb je regelmatige inkomsten?
– Heb je inkomsten naast je werk in vaste dienst?

Kun je in bovengenoemde gevallen alles afvinken, dan is de kans zeer aanwezig dat je in aanmerking komt voor BTW. Daarna is de vraag welk BTW-tarief voor jou geldt als ondernemer. Over het algemeen geldt een tarief van 21%. Echter gaan sommige goederen en diensten door voor 6% en zaken in het buitenland voor 0%.

Het 6% tarief geldt alleen voor kleine diensten zoals:

 • Fietsen repareren
 • Schoeisel en lederwaren repareren
 • Diensten van kappers
 • Werkzaamheden aan woningen
 • Logies
 • Cultuur en recreatie
 • Uitvoerende kunstenaars
 • Personenvervoer
 • Diensten aan agrariërs
 • Kweken van planten en fokken van dieren
 • Verkopen van voedingsmiddelen in de horeca
 • Verhuren van medische hulpmiddelen

Raadpleeg bij twijfel altijd de Belastingdienst voor de meest actuele lijst.

Inkomstenbelasting

Naast je administratie, aftrekposten en kwartaal BTW komt er aan het einde van het jaar de inkomstenbelasting. Dit wordt simpelweg ook wel ‘aangifte’ genoemd. Wanneer dit van toepassing is krijg je vanzelf een melding. Het is van groot belang om gedurende het jaar alles netjes bij te houden. Een boekhouder kan vaak een redelijk goede schattig maken van het bedrag dat je aan het einde van het jaar apart moet hebben staan, maar hou als stelregel aan om minimaal 50 procent van je inkomsten opzij te zetten. Zo voorkom aan het einde van het jaar verrassingen. Je uiteindelijke aangifte kun je vervolgens online doen op de site van de Belastingdienst. Vergeet naast je inkomstenbelasting niet ook een overzicht van je bezittingen en schulden mee in te dienen. Lastig? Vraag je boekhouder om hulp.

VAR verklaring

Wil je alles lezen over de VAR verklaring? Klik dan op de onderstaande foto.

VAR verklaring

 

Like Reptoir op Facebook om als freelancer altijd op de hoogte te blijven.