Reptoir

Hoe leg je afspraken vast in een contract?

Als freelancer zul je al snel merken dat afspraken overal anders worden gemaakt. Sommige bedrijven prefereren simpelweg facturen, ander bedrijven willen een offerte ontvangen voor een week of maandtarief of een gehele periode en weer een ander wenst een getekend freelance contract voordat je kan beginnen. Belangrijk is daarom om voor jezelf goed op een rij te zetten welke afspraken er gemaakt worden met de bedrijven waar je een samenwerking mee start.

Wanneer worden afspraken gemaakt?

Vaak begint een afspraak mondeling. Dit is prima, maar het is verstandig om de mondelinge afspraak vervolgens schriftelijk te maken en een officieel freelance contract op te stellen. Hoe informeel de situatie ook is, je wil ten alle tijden voorkomen dat je werk voor niets hebt geleverd. Zorg daarom, voordat je aan de klus begint, dat jullie overeenkomst schriftelijk is vastgelegd en dat beide partijen zichtbaar akkoord zijn gegaan. Wat een bedrijf of jij al freelancer ook prefereert, afspraken vastleggen is van groot belang.

Wat stel je zéker vast in een freelance contract?

 • De namen van opdrachtgever en opdrachtnemer 
 • De omschrijving van de werkzaamheden
 • Je uurtarief en het BTW percentage
 • De vergoeding van gemaakte onkosten en duidelijkheid over wie deze dekt
 • Of in het bezit moet zijn van een VAR en/of aansprakelijkheidsverzekering
 • Hoeveel uren er zijn uitgerekend voor het project indien dit van toepassing is
 • De zelfstandigheid van de opdrachtnemer
 • Of er wordt gewerkt met een deadline
 • Of er overuren worden uitbetaald
 • Of er een reiskostenvergoeding is
 • Wat de precieze betaaltermijn is

Waarom leg je afspraken vast

Het klinkt allemaal als redelijk voor de hand liggend, maar stel je maar eens voor dat je opdrachtgever het ineens vertikt om je overuren te betalen of om de mondelinge overeenkomst tot reiskosten toch niet te vergoeden. Behoorlijk vervelend en schadelijk voor je netwerk. Je wil tenslotte een goed woordje over jou als freelancer verspreiden en geen strijd aan hoeven gaan met bedrijven die jou juist verder zouden kunnen helpen. Iedere opdracht wil je goed afronden, zodat de kans op positieve aanbevelingen groter zijn.

Hoe leg je afspraken vast

Afspraken kunnen op diverse manieren worden vastgelegd. Vaak wordt er een freelance contract voor je opgesteld wanneer je je voor langere tijd aan een bedrijf verbindt. Belangrijk is om deze schriftelijke overeenkomst altijd goed te checken. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je vast zit aan een concurrentiebeding, waardoor je, nadat je de opdracht hebt afgerond, niet verder ‘mag’ werken voor andere soortgelijke bedrijven. Je bent en blijft een freelancer en moet bij meerdere bedrijven kunnen werken. Ook is het mogelijk dat jullie afspraken maken over de e-mail. In dit geval zorg je voor een bevestigd akkoord op gemaakte afspraken van de andere partij. In beide gevallen voorkom je in ieder geval problemen die kunnen ontstaan, omdat afspraken mondeling zijn bevestigd.

Eerste dag als freelancer

Afspraken vastgelegd en klaar om te beginnen? Lees dan hoe een eerste dag aan het werk als freelancer eruit ziet door op onderstaande foto te klikken.

starten

Like Reptoir op Facebook om als freelancer altijd op de hoogte te blijven.