Reptoir

Zo vind je opdrachten die bij jou passen

Weten dat je wil gaan freelancen is de eerste stap, maar waar ga je straks je freelance opdrachten vinden? De een heeft al een breed netwerk, sommigen moeten beginnen bij het begin. De grote vraag is echter, waar begin je dan? Reptoir zet alle mogelijkheden voor je op een rij zodat je zo snel mogelijk aan de slag kan als freelancer.

Kies voor een duidelijke positionering van jezelf

Als freelancer is het belangrijk om voor jezelf duidelijk te hebben waar je specialiteiten liggen. Wat wordt jouw functie? Ga jij je richten op design of wil je gaan werken als illustrator? Wil je gaan copywriten of ben je eigenlijk een onderzoeksjournalist? Ben je misschien een marketeer of toch meer een salesman? Ook al ben je breed inzetbaar, het is belangrijk om jezelf een duidelijk profiel te geven zodat de opdrachtgever precies weet wat hij of zij aan jou heeft.

Vraag rond in je kringen

De volgende stap is om te kijken waar je freelance opdrachten gaat vinden. Grote kans dat je niet de enige freelancer zult zijn in je netwerk. Neem contact op met mensen die je tips kunnen geven over het freelancen zelf of mensen die mogelijke opdrachten voor je in de aanbieding hebben. Netwerken is vaak nog belangrijker dan een goed cv als het aankomt op freelancen.

Online freelance opdrachten vinden

Naast de nodige kopjes koffie is het ook belangrijk om je netwerk online uit te breiden. Zorg niet alleen dat je LinkedIn tiptop in orde is, maar dat je ook actief blijft reageren op vacatures. Het zoeken hiernaar is en blijft lastig, maar er zijn natuurlijk meerdere wegen die naar Rome leiden. Zorg dat je actief bent op social media. Niet alleen toont het klanten dat je weet hoe je online te werk moet gaan (iets wat voor de meeste freelance branches belangrijk is), het levert ook de nodige hulp op. Door oproepen te plaatsen en je te mengen in speciale social groepen stel je jezelf optimaal open voor freelance opdrachten online.

Zoek netwerkbijeenkomsten voor freelancers in jouw branche

Netwerken is van groot belang bij freelancen. Van je contacten moet je het namelijk hebben. Door een goed netwerk en het hebben van een goede naam kun je freelance opdrachten vinden. Naast je eigen contacten goed onderhouden kan het ook geen kwaad om je kringen te blijven uitbreiden. Een goede plek om nieuwe contacten op te doen zijn netwerkborrels en inspiratiesessies. Voor ieder vakgebied zijn er samenkomsten te vinden. Je bent nu verantwoordelijk voor je eigen vertegenwoordiging. Bekijk de Reptoir kalender voor de beste borrels en andere netwerkevents.

Schrijf je in bij bemiddelingsbureaus

Mocht het nu allemaal echt niet baten, dan zijn bemiddelingsbureaus nog een waardevolle optie. Bemiddelingsbureaus zoeken gericht voor jou naar opdrachten, maar houd wel altijd in je achterhoofd dat deze bureaus ergens winst op moeten maken. Je levert namelijk een percentage in ter commissie van je opdrachten. Vaak richten bureaus zich op één specifieke branche, maar mogelijke bureaus om toch eens te bekijken zijn bijvoorbeeld redactieco.nl, axstechniek.nl, capwell.nl, qwery.nl, schaalx.nl, newpeople, vodw, of natuurlijk randstad.nl.

Solliciteren als freelancer

Freelance opdracht gevonden en wil je lezen waar je op moet letten tijdens het solliciteren? Klik dan op onderstaande foto.

Solliciteren freelancer

Like Reptoir op Facebook om als freelancer altijd op de hoogte te blijven.