Reptoir

11 x waarom je na je studie beter eerst kan gaan freelancen

Vele jonge mensen komen in een enorm gat te vallen na hun studieperiode. Ze hebben vaak een fikse schuld opgebouwd en hebben niet veel meer te bieden dan een diploma. En waar vroeger een diploma nog veel waard was, zijn bedrijven nu juist gericht opzoek naar mensen met de juiste ervaring. Het grote probleem is echter dat je als net afgestudeerde vrijwel geen enkele ervaring hebt op je vakgebied. Solliciteren naar een baan kan hierdoor een behoorlijk frustrerende bezigheid worden. Daarom biedt freelancen een goede manier om zowel wat geld te verdienen als de nodige ervaring op te doen. Waarom je na je studie beter aan de slag kan gaan als freelancer voordat je jezelf de banenmarkt opgooit:

1. Het is snel geld verdienen

Simpel, maar waar. Als net afgestudeerde bestaat er een grote kans dat je niet bepaald zwemt in het geld. Met een beetje pech kijk je aan tegen een flinke schuld en de huur en boodschappen branden in je portemonnee. Een bijbaantje verdient oke, maar doet niets voor je CV. Freelancen aan de andere kant zorgt voor een prima inkomen én een indrukwekkender CV dan het gemiddelde kantoorbaantje je oplevert. Een win-win situatie.

2. Je leert meteen op een pittige manier met financiën om te gaan

Freelancen gaat samen met een enorme zelfstandigheid. Dat houdt niet alleen in dat je iedere keer weer zelf verantwoordelijk bent voor je eigen inkomsten, maar dat je ook je financiën zelf netjes moet gaan bijhouden. Leuk? Niet per se. Leerzaam? Dat dan weer wel. Je wordt in het diepe gegooid en moet zelf goed op onderzoek uit om je eigen business te gaan starten. Je moet ineens administratie bij gaan houden en een boekhouder gaan zoeken. Wat je leert tijdens die weg is tien keer waardevoller dan binnenstappen bij een voorgekauwd bedrijf.

3. Werkgevers vragen tegenwoordig nauwelijks nog naar een diploma

Tenenkrommend, maar waar. Waar deze generatie ooit begon aan een universitaire opleiding onder het mom ‘want zo kun je later alle kanten op’ kijken we er nu mooi met een pruilende lip op terug. De diploma is minder interessant geworden, hoe hoog hij ook staat aangeschreven. Werkgevers zien het soms zelfs eerder als het feit dat ze je eigenlijk meer moeten gaan betalen, dan als daadwerkelijk een aantoning van skills.

4. Je hebt straks iets tastbaars om te kunnen laten zien

Wat zegt een diploma ook eigenlijk over jou? Dat je goed weet hoe je een boek moet lezen? Dat je de kunde achter het meerkeuzetoetsen maken onder de knie hebt? Je hebt de kennis overduidelijk, maar kún je er ook wat mee? Een werkgever kan dat niet ruiken en zelf weet je het waarschijnlijk ook niet echt. Freelance klussen zijn daarentegen tastbaar en geeft een opdrachtgever duidelijker zicht op jouw kunnen.

5. Je leert je eigen baas te zijn

Als student ben je natuurlijk al een beetje eigen baas. Maar een dag of zelfs een week niks doen heeft zelden kwalijke gevolgen. Dat zit wel anders als je freelancer bent. Je weet dat je klussen binnen moet halen omdat de huur anders onbetaalbaar wordt. Je weet dat je meer ervaring op moet doen omdat je je bedrijf anders niet krijgt waar je het wil krijgen. Je moet jezelf pushen, je eigen baas spelen, jezelf motiveren. En die skill pakt niemand ooit meer van je af wanneer je hem eenmaal baas hebt gemaakt.

6. Je ontwikkelt enorme social skills

Aangezien je telkens opnieuw met mensen in contact moeten komen en moet vechten voor het verkrijgen van die ene klus, ontwikkel je fantastische sociale skills. Je leert als geen ander om sollicitaties te schrijven, om connecties te leggen op aangelegenheden of om brutale belletjes te plegen. Als dat niet nog eens later van pas komt…

7. Je leert wat het is om professioneel contact te onderhouden

Naast dat je natuurlijk leert om sociaal voor jezelf te vechten, leer je ook in een mum van tijd om professioneel te handelen. Je weet precies wat je kan maken, hoe je op moet stellen ten opzichte van grote en kleine bedrijven, waar je mensen lekker mee maakt en hoe je de band warm houdt. Geloof ons, dat ga je waarschijnlijk niet leren tijdens je eerste kantoorbaantje.

8. Je leert hoe je moet onderhandelen

Onderhandelen is een van de handigste dingen in het leven om gedreven in te zijn. Onderhandelen komt namelijk bijna dagelijks van pas en leer je niet zomaar overal. Je moet jezelf verkopen, maar niet te goedkoop. Je moet je eigenwaarde leren kennen en deze representeren. Niet te hoog van de toren blazen maar wel krijgen wat je verdient. Leren onderhandelen is een van de meest waardevolle dingen om te leren, zéker wanneer je het jezelf weet aan te leren.

9. Je hebt zeggingschap over je eigen agenda

Komt een dag je niet uit om te werken? Ben je ziek? Zit je hoofd ergens anders? Dan heb je pech wanneer je toch echt die dag op kantoor moet verschijnen. Als freelancer werkt dat anders. Hoewel je wel geheel verantwoordelijk bent voor je eigen onderneming (en dus ook zeker niet zomaar belangrijke afspraken kan gaan afzeggen), heb je wel je eigen agenda in de hand. Zo kun je makkelijk een week op vakantie als je met jezelf afspreekt om daarvoor een volle week te maken.

10. Het houdt werken leuk en divers

Vervelen doe je een stuk minder snel als eigen ondernemer. Je doet hoogst waarschijnlijk iets wat je echt leuk vindt, wisselt af met verschillende klussen, leert telkens nieuwe mensen kennen. Het ondernemerschap is een avontuur, waar een kantoorbaan kan gaan voelen als het afstrepen van je dagen totdat het eindelijk weekend is. Freelancen houdt werken leuk en divers en zorgt dat je minder snel uitgekeken raakt op jouw manier van geld verdienen.

11. Je kunt je skills veel breder ontwikkelen

En bedenk aan het einde van de rit eens wat je allemaal hebt geleerd door je eigen onderneming te starten. Je weet alles over het onderhouden van financiën, je weet hoe je contacten moet leggen, waar je passies liggen, wat je motiveert, hoe je met mensen samen moet werken en hoe je eigen baas moet spelen. Je skills verbreden zich immens vergeleken met een simpele kantoorbaan. Je hebt je niet alleen op professioneel gebied ontwikkeld, maar ook op persoonlijk gebied. Waar wacht je nog op?

22 Reasons Freelancing Is A Better Way To Success Than A Salaried Job

Like Reptoir op Facebook om als freelancer altijd op de hoogte te blijven.