Reptoir

Gaat de volgende generatie het slechter krijgen (en is dat erg?)

Volgens het laatste McKinsey rapport gaan jongeren er niet bepaald op vooruit. Ze zouden een lagere levenstandaard in het verschiet hebben dan hun ouders en dus met minder geld rond moeten komen. Vaak wordt dat gezien als een enorm probleem, maar hoe erg is het eigenlijk?

Bankencrisis

McKinsey onderzocht 25 industrielanden, daaruit bleek dat zestig tot zeventig procent van de gezinnen er op achteruit was gegaan sinds de bankencrisis van 2008. Het klappen van de financiële bubbel wordt daarom ook gezien als dé reden van de crisis.

Jongeren krijgen het altijd moeilijker

Dat jongeren het later niet zo breed hebben als hun ouders is overigens niets nieuws onder de zon. Toen in de jaren zeventig de oliecrisis uitbrak zei toenmalig premier Joop den Uyl ook dat de kinderen er misschien niet zo florissant bij zouden zitten in de toekomst als pappa en mamma. Dat bleek later allemaal wel mee te vallen. In de jaren negentig groeide het geld ons zelfs weer op de rug.

Is het erg om niet zo heel rijk te zijn?

Toch moeten we ons afvragen welke wensen jongeren hebben. Misschien lijkt de huidige generatie verwend met dure telefoons en merkkleding, anderzijds hebben ze minder behoefte aan materiele zaken als een dure televisie of een auto.

Ook hele dure reizen in luxe resorts of elk jaar op wintersport zijn voor millenials geen must. Het belangrijkste is tijd om te ontdekken en leven en dat kan ook best op een wat lager financieel pitje.

Eerlijk delen

Leven met iets minder kan bijvoorbeeld door veel meer te delen: van woonruimte tot vervoersmiddelen. Maar ook het uitlenen van die ene boor, tweedehands spullen en kleding kopen. Maar ook zaken als verzekeringen en elektriciteit kunnen gedeeld worden waardoor de kosten dalen.

Jongeren kunnen best met iets minder rondkomen dan hun ouders als ze hun idee van leven aanpassen. Daarmee hoeft het plezier en de kwaliteit van het alledaagse leven echt niet minder om te worden. Wie met minder geld innovatief en creatief denkt heeft een hele wereld voor zich.

Like Reptoir op Facebook om als freelancer altijd op de hoogte te blijven.