Reptoir

2016: goede voornemens voor freelancers

Zit jij al een tijd te twijfelen of je de stap naar freelancer zal zetten of wil je een eigen onderneming gaan beginnen? Klaar met je huidige baan of een geniaal idee voor een nieuw bedrijf? Het nieuwe jaar is voor iedereen een kans voor een frisse start en hét moment om een flinke stap vooruit te doen. Met deze goede voornemers verander jij je mindset voor 2016 en staat niks je meer in de weg om je passie en dromen achterna te gaan.

Jezelf niet meer vergelijken met anderen

We vergelijken onszelf in het leven continu met anderen. Op ieder vlak, ook op werkgebied. Of jij jezelf nu vergelijkt met ervaren, succesvolle freelancers of vrienden met een goede, vaste baan met een stabiel inkomen: stop ermee! Ten eerste is niks wat het lijkt, onthoud dat iedereen zo zijn eigen struggles in het leven heeft en bovendien moet je doen wat voor jou het beste is en waar je zelf gelukkig van wordt. Wat betreft die succesvolle freelancers: die zijn ook ooit onderaan gestart en hebben dezelfde gedachten gehad. Laat ze vooral een inspiratie zijn.

Ga het gewoon doen

Als je het nu niet doet, wanneer dan wel? Er zullen altijd excuses zijn om de stap naar freelancer of ondernemer niet te maken of uit te stellen, maar onthoud dat je meer spijt krijgt van de dingen die je niet doet dan de dingen die je probeert.

Niet meer twijfelen

Je wilt het echt, freelancer worden of je eigen bedrijf starten, en toch twijfel je nog. Maar als een idee continu terugkomt en je er zo vaak aan denkt is dit een teken dat je het echt wil. Zet eens alle twijfels op een rijtje en overweeg voor jezelf of het opweegt tegen alle voordelen. Onthoud dat er maar weinig mensen zijn die ook daadwerkelijk hun ideeën uitwerken. Doe jij dit wel, dan toont dit heel veel lef en dat is iets om trots op te zijn.

Meer netwerken

Ben jij enthousiast over je plannen en ideeën en je maakt je geen zorgen over negatieve reacties? Pitch ze dan bij zo veel mogelijk mensen, wat dit kan zo maar ineens een heleboel mogelijkheden opleveren. Ga naar events, doe nieuwe contacten op en verbeter je communicatieve vaardigheden. Netwerken is nog altijd de beste manier om bekend te worden en deuren te openen.

Positiever denken

De grootste weerstand om je plannen te verwezenlijken kan jij zijn. Negatieve gedachten kunnen daadwerkelijk effect hebben op je prestaties. Zorg ervoor dat het grootste obstakel niet tussen je eigen oren zit. Positieve gedachten resulteren in positieve dingen.

Je niet schuldig voelen

Bijna 35 en een carrièreswitch maken? 30 en nog steeds niet precies weten wat je wil? Net klaar met studeren en niet gelijk een fulltime baan zoeken? Voel je er niet schuldig om. De tijd van een baan na je studie vinden en 40 jaar lang bij dezelfde werkgever blijven is voorbij. Focus je op wat je echt wil en neem de tijd om dit uit te zoeken. Een van de voordelen van freelancen is dat je aan tijdelijke projecten werkt, niet voor één specifieke functie hoeft te gaan en uiteindelijk kan doen waar je goed in bent en wat je echt leuk vindt.

Doe het voor jezelf

De enige die je ervan hoeft te overtuigen dat je het kan ben je zelf. Je kunt anderen overtuigen met doen en laten zien dat je goed bent in wat je doet en vooral, dat je het leuk vindt. Het is niet nodig om continu in de verdediging te schieten en anderen proberen te overtuigen van jouw kunnen. Maak geen beslissingen op basis van wat je denkt dat je zou moeten doen, maar op basis van wat je wil. Klinkt simpel, maar hoeveel mensen leven wel niet naar hoe het ‘hoort’ of hoe ze denken dat het hoort in de maatschappij. Het is jouw leven en jij beslist erover.

Accepteer het leerproces

Freelancer worden of je eigen bedrijf starten is een leerproces. Ondanks dat er veel vaste richtlijnen, regels en tips bestaan, zijn er ook heel veel dingen die je op je eigen manier kunt doen en hier is geen goed of fout in. Er gaan zeker momenten komen dat jij je overdonderd gaat voelen en misschien even geen uitweg ziet, maar bedenk dat het vanzelf goed komt en je hier alleen maar van leert.

Niet meer alleen voor het geld leven

Een goed salaris met een baan waar je niet blij van wordt, maakt je leven niet compleet. Veel ervaringen op doen, continue leren, heel veel kansen creëren en pakken en doen wat je zelf wil daarentegen wel. Het houdt niet per definitie in dat je als freelancer uiteindelijk niet goed kan gaan verdienen, maar in tegenstelling met een vaste baan heb je geen stabiel inkomen. Onthoud dat je jouw leven wil verrijken in plaats van er naar streven om rijk te worden.

Like Reptoir op Facebook om als freelancer altijd op de hoogte te blijven.