Reptoir

Welkom op Reptoir: Het nieuwe online magazine voor freelancers

Werken. We moeten het allemaal. Tegelijkertijd houden we niet van dingen moeten. Waardoor we er vaak ook niet van houden om te werken. Het kost tijd en energie en het liefst zouden we wat anders doen tijdens kantooruren. Buiten de werkweek om, willen we zo veel mogelijk tijd om leuke dingen te doen.

Wat nou als je werk doet dat je leuk vindt. Met heel veel passie en plezier en met de kwaliteiten waar jij over beschikt. Willen werken, dat is de sleutel tot succes. Willen werken omdat het je hobby is, omdat je er goed in bent en omdat je het gevoel hebt dat al die uren een investering zijn, geen verspilling van tijd.

Vroeger werkte je 40 jaar lang voor dezelfde werkgever. Deze perioden van voor dezelfde baas werken, werden steeds korter. Vervolgens werd vijf jaar geleden ‘het nieuwe werken’ geïntroduceerd. Met dit fenomeen is ontdekt dat als de werknemer werkt wanneer hij of zij zich het prettigst voelt er veel meer plezier en enthousiasme in het werk zit en er daarom uiteindelijk efficiënter gewerkt wordt.

Wij van Reptoir geloven dat dit nog een stap verder kan. Werken als eigen ondernemer. Doen waar je van houdt en met de vrijheid van waar en wanneer je maar wil. Geen vaste baan, geen vaste baas en niet eens een vast beroep. Je kunt je immers in verschillende dingen specialiseren en iedere opdracht die je aanneemt is weer anders. Dit is de ondernemende freelancer, die niet hetzelfde gaat doen wat hij of zij al deed, maar door verschillende projecten en activiteiten zichzelf continu ontwikkelt.

Nanne van der Leer is een goed voorbeeld van de ondernemende freelancer. Altijd op zoek naar nieuwe dingen waar ze haar kennis en ervaring kan toevoegen. Ze stapte een maand geleden uit haar comfortzone en besloot haar dromen achter na te gaan. In Werkweek vertelt ze deze week haar inspirerende werkweek als freelancer.

Freelancen is een groeiende manier van werken. Nederland kent momenteel 1.1 miljoen freelancers en naar verwachting zijn dit er in 2020 al 1.5 miljoen. Dit is 20 procent van werkend Nederland (Telegraaf, augustus 2015). Freelancers willen geen keurslijf van een vaste baan, maar de vrijheid om een eigen passie te volgen op een manier hoe jij het wil. Het lijkt erop dat steeds meer mensen beseffen dat ze gelukkig willen zijn in het werk dat ze doen. We werken niet meer alleen omdat we moeten werken.

In de inspirerende TED talk van deze week vertelt Barry Schwartz hoe de huidige kijk op het werken volgens hem zou moeten veranderen zodat we gelukkiger worden als mens. Niet meer alleen werken om rond te kunnen komen, maar werken omdat je doet waar je van houdt, of omdat je werk meaningful is.

In de rubriek Start-up is bijvoorbeeld het verhaal van Tastees te lezen. Een geweldig idee ontstaan doordat de mannen van het creatieve bureau GR8things ieder jaar een nieuw concept ontwikkelen met een maatschappelijke invalshoek. Laten zien wat ze kunnen en zich tegelijkertijd inzetten voor een goed doel. Prachtig.

Is ondernemen dan altijd maar leuk? Nee, natuurlijk heeft het ups en downs. Sterker nog, Slaven Mandic van Wayne Parker Kent zegt deze week in het Het succes van: “Ondernemen is ook heel lelijk. Het is lelijk en pijnlijk, heel vaak. De momenten waarop je wint zijn de beste momenten van je leven, maar daartussen zitten gaten.”

Maar zijn we niet allemaal een beetje opzoek naar een stap uit de comfortzone? Avontuur? Feeling alive? Want dat is wat ups en downs met je doen. Een dal en daarna een nog hogere piek.

De stap zetten naar het freelancen of ondernemen zelf kan lastig en lelijk zijn. Daarom is Reptoir er nu. Het eerste online platform voor alle freelancers in Nederland. Het online magazine is het eerste onderdeel van het platform dat volop in ontwikkeling zal zijn de komende tijd. Wil jij als eerste nieuwe functies testen, meedenken en feedback geven en op de hoogte blijven van alle updates? Schrijf je dan in voor Reptoir Bèta.

Reptoir is er om de beginnende freelancer te begeleiden in het proces van overweging, voorbereiding en starten. Reptoir is er voor de freelancer die al aan de slag is om hem of haar te versterken in alles wat hij of zij doet. Met tips en advies, maar bijvoorbeeld ook met een kalender met de beste netwerkborrels en inspiratiesessies. Reptoir is er daarnaast ook voor de ervaren freelancer, om het ondernemerschap te verrijken en te verrassen met een grote variëteit aan onderwerpen en het laatste nieuws.

Alles met de insteek van gelukkig zijn, doen waar je van houdt en werken vanuit en met passie. Want zoals Slaven Mandic zegt: “De enige brug over de kliffen van het ondernemen heen is liefde. Alleen als je zoveel van je vak houdt, kun je met deze momenten omgaan.”

Reptoir wil iedereen stimuleren om dromen achterna te gaan. We willen de drempel naar het ondernemen verlagen en het leven van iedere freelancer verrijken. Of dat nu is met een complete startersguide, adviserende artikelen, opvallend nieuws of verhalen vol inspiratie. Zodat iedereen kan doen waar hij of zij van houdt en goed in is.

Reptoir – Love what you do

Like Reptoir op Facebook om als freelancer altijd op de hoogte te blijven.