Reptoir

Hoe denkt, DENK over freelancen?

Weinig partijen zijn zo vaak in het nieuws als DENK. Al sinds de ex-PvdA-leden Kuzu en Öztürk braken met de socialisten staan ze in de spotlights. Sinds Sylvana Simons zich bij de partij voegde was DENK niet uit het nieuws weg te slaan. Natuurlijk gaan we daar niets aan toe voegen, maar we gaan wel kijken hoe de kersverse partij denkt over freelancen.

Niet verzekerd

Het woord ZZP komt maar drie keer voor in het verkiezingsprogramma van DENK. Daarbij wordt alleen ingegaan op het niet verzekerd deelnemen van freelancers aan de arbeidsmarkt. DENK gaat daarom in op de volgende drie punten:

  • Vóór het invoeren van een verplichte verzekering voor arbeidsongeschiktheid voor zzp’ers, waarbij de overheid zorg draagt voor de financiële draagbaarheid 
  • Vóór het vergroten van het pensioenbewustzijn bij zzp’ers 
  • Vóór het vergroten van de fiscale aantrekkelijkheid van het sparen voor een eigen pensioen

MKB

Daarmee lijkt het verhaal voor freelancend Nederland erg kort. Dat wil echter niet zeggen dat daarmee de kous af is voor ondernemend Nederland in z’n geheel. Over deze groep heeft DENK namelijk een aantal bijzondere ideeën die de moeite waard zijn om te lezen.

“Het midden- en kleinbedrijf is de onbetwiste motor van de Nederlandse economie. De creativiteit, inzet, durf en kunde van al die mkb’ers zorgen ervoor dat de Nederlandse economie op een trotse 4e plaats staat op het lijstje van de meest concurrerende economieën”, vindt DENK.

Krediet

Daarom moet het MKB extra gesteund worden. Dat wil DENK bereiken door onder meer de regeldruk weer sterk te verlagen voor ondernemers.

Ook wil DENK een ondernemerskreditebank. “Veel kleine ondernemers krijgen geen krediet, maar de grote wel. 57% van de ondernemers met een klein bedrijf slaagt erin om een kredietaanvraag volledig te krijgen. Bij ondernemers met grote bedrijven bedraagt dit cijfer 89%”, zegt DENK en dat moet veranderen door een bank te maken die enkel gericht is op ondermerskrediet. Dit wil DENK bekostigen met een hogere bankenbelasting. Het is onduidelijk of de kredietbank een staatsbank moet zijn.

Een leuk extraatje

Een laatste piketpaaltje voor de partij is een startersvoucher. Met deze bon van 750 euro, die vadertje staat de ondernemer overhandigt kunnen starters goed beginnen vindt DENK: “Vóór het uitgeven van het geld voor het topsectorenbeleid aan startupvouchers van 750 euro per ondernemer, waarmee startups belastingvrij diensten kunnen inkopen”

 

DENK verkiezingsprogramma 2017

Like Reptoir op Facebook om als freelancer altijd op de hoogte te blijven.