Reptoir

9 x hoe je omgaat met een enorme werkdruk

Het leven van een freelancer kan af en toe best stressvol zijn. Zeker bij veel opdrachten tegelijk en als je nu al denkt dat je al die deadlines deze week niet gaat halen. De werkdruk kan je dan allemaal even te veel worden. Geen paniek. Voordat het zweet je uitbreekt en de laptop uit het raam gaat kun je deze tips opvolgen. Je zal merken dat het weer beter gaat.

1. Vergeef jezelf

Allereerst: vergeef jezelf. Je kunt eindeloos peinzen over hoe je in deze situatie bent terecht gekomen en denken dat je het hebt verknald, maar uiteindelijk schiet je hier niks mee op. Sta er even bij stil, maar wees niet te hard voor jezelf. Als je maar blijft peinzen dan dwaalt het de hele dag door je hoofd, waardoor je je minder goed kunt concentreren op je werk. Zie het als een leermoment en ga weer door.

2. Creëer overzicht

Zorg dat je een goed overzicht op papier krijgt van alles wat er moet gebeuren deze week. Dit is misschien niet het eerste waar je aan denkt met die druk op je schouders, maar het is goed om voor jezelf duidelijk te hebben hoeveel je te wachten staat. Maak dit overzicht daarom zo compleet mogelijk. Niet alleen de taken die je voor een opdrachtgever moet afronden, maar ook persoonlijke taken zoals afspraken, boodschappen of klusjes. Zo spookt er niks meer rond in je hoofd en ben je die week niet meer bezig met nadenken of je nog dingen vergeet.

3. Maak een to-do-list

Zet dit overzicht vervolgens om in concrete taken en maak hiervan een goede to-do-list. Dit kan op papier of in een takenmanagement systeem, zoals Evernote of Trello.  Lijken sommige taken onmogelijk en de hele dag in beslag te nemen? Splits ze dan op in subtaken. Het is zo nog steeds even veel werk, maar door ze op te splitsen komt het over als punten die individueel minder tijd in beslag nemen.

4. Stel prioriteiten

Rangschik de lijst van taken naar prioriteit en zet bij alles hoeveel tijd je er mee bezig denkt te zijn. Komt het totaal op een werkweek van 70 uur, maar heb je maar 50 uur om aan je freelancer opdrachten te werken? Kijk dan of er dingen zijn die geen haast hebben en die naar volgende week kunnen worden verschoven. Misschien zijn de persoonlijke klusjes op dit moment niet het belangrijkst of kun je bepaalde taken inkorten of er een andere oplossing voor vinden.

5. Plan je dagindeling

Zet aan het begin van je to-do-list een moeilijke taak. In de ochtend ben je het meest productief, waardoor het makkelijker is om een grote taak af te ronden. Bovendien ga je, indien je eerst voor een aantal kleine taakjes kiest, de hele dag tegen die lastige punten opkijken. Makkelijkere taken kun je het beste voor de middag indelen, aangezien je concentratie dan lager is dan aan het begin van de dag. Daarbij bewaar je zo het ‘leukst’ voor het laatst en kun je tevreden de dag afsluiten.

6. Contact je opdrachtgever

Als je echt denkt dat je niet alle deadlines kunt halen, kun je overwegen of er een deadline is die wellicht kan worden opgeschoven. Contact deze opdrachtgever en vraag hem of haar of het een vaste deadline is of dat er iets soepeler mee kan worden omgegaan. Zo zeg je nog niet direct dat je het niet gaat redden, maar geef je al wel aan dat je in een drukke week zit en veel werk hebt. Op deze manier geef je de opdrachtgever een verwachting. Dit kun je beter doen dan tegen de tijd van de deadline zeggen dat je het niet hebt gehaald. De keuze ligt nu bij de opdrachtgever. Kan er niet geschoven worden dan ga je gewoon hard aan de slag met dit project en schuif je andere taken naar volgende week.

7. Doe iets leuks

Het klinkt misschien raar om iets leuk te doen, als je tot over je oren in het werk zit. Toch is het goed om even iets heel anders te doen. Je hebt afleiding, je verandert je mindset en je zit hierna weer vol positieve energie om weer aan de slag te gaan. Iets leuk doen hoeft geen dagdeel in beslag te nemen, maar kan een lunch of een kop koffie met een kennis zijn, een rondje hardlopen door het park of even een aflevering van een serie of een filmpje kijken.

8. Bedenk een werkplek

Ga voor jezelf goed na waar jij het prettigst werkt met de werkdruk die je momenteel voelt. Waar kun jij je het beste concentreren? Als je alleen thuis werkt kun je je misschien volledig focussen op je werk, maar wellicht ben je liever op kantoor met mensen om je heen die je, indien nodig, kunnen helpen en inspireren.

9. Concludeer

Aan het einde van deze overvolle week is het goed om voor jezelf te evalueren en te reflecteren hoe het is verlopen. Hoe kun je de volgende keer ervoor zorgen dat er niet zoveel deadlines bij elkaar liggen of op welke vlakken kun jij dingen verbeteren zodat je productiever en efficiënter te werk gaat. Het is ook altijd een goed idee om je hart even te luchten bij een vriend of vriendin. Iedereen kent wel het gevoel van een flinke werkdruk. Trakteer jezelf op een etentje met hem of haar of bel gewoon even op om te kletsen. Vaak voel je, als je hardop aan iemand uitspreekt dat het je uiteindelijk toch gelukt is, een behoorlijke opluchting en trots, waardoor je volgende week met een veel fijner gevoel ingaat.

Like Reptoir op Facebook om als freelancer altijd op de hoogte te blijven.