Reptoir

Hoe slaap je een betere freelancer maakt

Slapen is de sleutel tot succes. Oud Tour de France winnaar Joop Zoetemelk zei het al: “De Tour win je in bed”. Natuurlijk roept succesvol worden in bed heel andere associaties op, maar het is geen onzin dat slaap de sleutel is tot beter presteren overdag. Wie wel eens een nachtje doorhaalt weet hoe waardeloos hij de volgende dag is.

Slaapdronken

Wie een hele week te weinig slaapt zou hetzelfde functioneren als een persoon met een alcoholpromillage van 1. Met 0,5 promillage mag je de weg al niet op. Met andere woorden: een weekje slecht slapen maakt je dronken, slaapdronken. Slaap zorgt ervoor dat we overdag scherp en fit zijn. Joop Zoetmelk zat vijf uur op de fiets, of langer. Hij had na een bord pasta behoefte aan wel een uur of tien tot twaalf slaap per nacht om zijn lichaam te laten herstellen.

Maar ook de minder getrainde mens heeft zo’n acht uur slaap nodig. Hoewel daar wel veel verschil over bestaat in de wetenschap: hoeveel slaap we echt nodig hebben. Te weinig is nooit goed, dus luister nou eens naar de lichaam. Over de kersverse president van Amerika, Donald J. Trump wordt gefluisterd dat hij maar drie uur per nacht slaapt. Zelf gaat hij daar prat op, maar deskundigen maken zich ernstig zorgen over zijn functioneren door die slapeloosheid.

Insomnia

In de, officieel Noorse film, Insomnia zien we wat gebrek aan slaap doet met een mens. In deze film maakt een agent een fout omdat hij niet kan slapen door het eeuwige licht in het hoge Noorden van Noorwegen (in de Amerikaanse remake met Al Pacino is dit Alaska). Insomnia; het gebrek aan slaap verandert hem in een zombie die niet meer weet wat hij doet.

Dat kan ook in lichtere mate op de werkvloer gebeuren. Daar is slaap ook cruciaal voor. Op de lange termijn kan gebrek aan slaap ook lijden tot obesitas, hart- en vaatziekten en diabetes-2. Slaap daarom voor je gezondheid en presteren.

People Business

Like Reptoir op Facebook om als freelancer altijd op de hoogte te blijven.