Reptoir

Hoe de wet DBA opeens werd uitgesteld

De beruchte wet DBA is uitgesteld. Een proces met een lange adem en het heeft ook even geduurd voor de overheid inzag dat aan alle onzekerheid een eind moest komen. Toch staat niet iedereen te juichen om de uitstel maatregel.

Hoe het begon

Rond 16 november begon de polder te bewegen, oftewel: de werkgevers en werknemersorganisaties mengden zich opeens in het DBA-debat. Zo stelde de FNV dat de wet DBA averechtse effecten had. Freelancers zouden niet langer opdrachten krijgen of worden ingehuurd, maar botweg op dure payrollen gezet worden of gewoonweg helemaal niet aan het werk komen.

De belangrijkste kritiek kwam echter van de werkgevers. Onder meer VNO-NCW. Lange tijd zat deze invloedrijke groep op één lijn met staatssecreatris Wiebes. Maar net nadat de FNV had laten weten de DBA klucht zat te zijn lieten de werkgevers weten hun steun in te trekken. De anti-flex wet had alleen maar negatieve effecten en moest voor twee jaar de ijskast in.

Wat nu?

De wet DBA is opgeschort tot januari 2018. Dat betekent dat de wet blijft bestaan maar boetes uitblijven. Op die manier kan de overheid even rustig naar de wet kijken en alles weer in overweging nemen.

Volgens Wiebes is hiermee alles weer helemaal tiptop in orde:

Hoe nu verder?

Voor veel grote bedrijven is daarmee de kous nog niet af. Zij vrezen nog steeds boetes na 2018 en gaan daarom liever niet in zee met freelancers zonder een wet DBA.

ZZP-organisaties pleiten er daarom voor om werknemers en freelancers min of meer gelijk te trekken. In hun voorstel staat volgens RTLZ het volgende:

  • Zzp’ers zouden niet hoeven moeten bewijzen dat ze zzp’er zijn, net zoals werknemers niet hoeven aan te tonen dat ze in dienst zijn.
  • Zzp’ers moeten in twee groepen worden verdeeld: een groep die zichzelf verhuurt aan bedrijven (waar de Wet DBA en de voormalige VAR voor zijn bedoeld), en een groep die zelf opdrachten zoekt.
  • Voor werkgevers zou het financieel gezien niet moeten uitmaken of ze een zzp’er of werknemer inhuren. Dat kan door bedrijven en instellingen een verplichte opslag voor sociale zekerheid te laten betalen aan zzp’ers.

Like Reptoir op Facebook om als freelancer altijd op de hoogte te blijven.