Reptoir

Hoe zou het kerstverhaal eruit zien in 2016?

Er was geen plaats meer in dat leuke hoteltje dat Jozef en Maria hadden geboekt. Je zal altijd zien dat alles volgeboekt zit in het hoogseizoen. Misschien hadden ze er ook wel beter aan gedaan een Airbnb te boeken? Maar Jozef vindt het meestal maar niks om in andermans spullen te wroeten, zegt hij.

Jozef en Maria zijn op doorreis en dat terwijl Maria hoogzwanger is van haar eerste kindje. Het is het hoogseizoen, maar om zakelijke redenen moest Jozef in deze stad zijn. Terwijl iedereen geniet van alcoholvrije cocktails en speciaalbiertjes op de terrassen, zoeken Jozef en Maria naar een plaats om de geboorte plaats te laten vinden.

“In de garage is nog wel plek”, zegt een hotelhouder na uren zoeken. Hij draagt een schort gemaakt van zwartleer en heeft New Balance schoenen onder zijn skinny jeans aangetrokken. “Is er wel stroom, mijn telefoon heeft nog maar 24 procent batterij”, mompelt Jozef. De hotelhouder knikt. “Ik kan zelfs een straalkachel neerzetten, maar dat is niet heel duurzaam.”

De garage is nog opvallend opgeruimd. Er staat onder meer een green egg barbecue en een pingpongtafel gemaakt van duurzaam hout. Maria puft en steunt en gaat zitten op een fatboy met een enorm gat. “Ik zit tenminste”, hijgt ze. De baby kan elk moment geboren worden. Jozef heeft zijn mobiel al opgeladen en de selfiestick opgezocht.

Nadat de baby huilen ter wereld is gekomen, leggen zijn ouders hem in de klep van de green egg barbecue. En geven hem een ecologisch gebreide romper aan. Jozef maakt duizenden foto’s en weet niet hoe snel hij ze moet delen via Snapchat, Instagram en Facebook. Maria klaagt dat ze er niet op haar paasbest uit ziet, maar volgens Jozef geeft dat niets met kerst.

Die nacht worden de kersverse ouders bezocht. Eerst is het de herder, die vertelt dat hij een biologische schapenboerderij heeft en afgelopen jaar een vrouw heeft gevonden dankzij Yvon Jaspers. Ook komen er drie wijze hipsters, ze brengen pakjes van Amazon.

Maria bewaarde alles wat ze zag, hoorde en meemaakte in haar hart. Het was de mooiste dag van het jaar.

Like Reptoir op Facebook om als freelancer altijd op de hoogte te blijven.