Reptoir

Dit is wat je nodig hebt om te kunnen factureren

Het is een bijzonder moment: je eerste factuur sturen. Een mijlpaal in je freelance bestaan, want je gaat eindelijk je eigen geld verdienen. Maar wil je zo snel mogelijk betaald krijgen en je houden aan de eisen van de Belastingdienst, let er dan wel op dat de volgende gegevens niet ontbreken:

Naam en adres

Op de factuur dient je volledige naam te staan of je bedrijfsnaam. Qua adres geldt het adres waar jouw onderneming is gevestigd. Dit kan als je freelancer bent ook je woonadres zijn. Alleen het vermelden van een postbusnummer is niet voldoende. Ook de naam en het adres van je opdrachtgever moeten vermeld worden.

BTW nummer

Iedere freelancer heeft een btw-nummer. Het is verplicht om ook dit nummer op jouw factuur te vermelden. Een btw-nummer krijg je automatisch van de Belastingdienst nadat je jouw onderneming hebt ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Het btw-identificatienummer geeft aan dat jij ‘ondernemer voor de omzetbelasting’ bent en in veel gevallen btw moet rekenen over geleverde je werkzaamheden. Zonder btw-nr mag je geen btw heffen. Hoe je een btw nummer herkent? Aan een totaal van veertien tekens (zonder punten).

KvK nummer

Op het moment dat je je inschrijft bij de Kamer van Koophandel krijg je een KvK nummer. Dit nummer laat zien dat je officieel als ondernemer staat ingeschreven en is verplicht op de factuur.

Betalingstermijn

De standaard betalingstermijn is vaak dertig dagen. Als je de afspraak hebt gemaakt eerder of latere betaald te worden, dan is het handig dit op je factuur te vermelden. Bedrijven stellen het betalen van rekeningen vaak uit, soms omdat ze zelf ook nog wachten op betalingen. Om te voorkomen dat je factuur te laat betaald wordt, stel je een duidelijke betalingstermijn vast zodat je niet in de problemen komt met je cashflow.

Rekeningnummer

Heb je een zakelijk rekeningnummer, dan kun je die op de factuur zetten. Sowieso handig om als freelancer een zakelijk account te hebben, los van je privé account.

Omschrijving of projectnummer

Voor jezelf maar ook voor je opdrachtgever is het handig om in één oogopslag te zien wat de gedane werkzaamheden zijn geweest. Omschrijf duidelijk wat je exact hebt geleverd. Sommige bedrijven werken met projectnummers en vragen je om die op de factuur te vermelden.

Het bedrag

Het bedrag dat je op een factuur zet is in eerste instantie altijd exclusief BTW. Over dit bedrag reken je normaal gesproken 21% BTW. Op de factuur vermeldt je het bedrag exclusief BTW, het BTW bedrag en het totaal te betalen bedrag inclusief BTW.

Like Reptoir op Facebook om als freelancer altijd op de hoogte te blijven.