Reptoir

Je doet dit elke dag maar het is eigenlijk een verslaving

Emailen en werken lijken onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zowel intern als extern wordt er door werknemers en ondernemers veel gemaild. Dat lijkt allemaal vanzelfsprekend en prima, maar het houdt ons vaak af van de werkzaamheden die we echt moeten doen. Bovendien zien we dat in veel bedrijven ook allerlei appgroepjes en Skype en chatgroepen worden gecreëerd. Kortom: we staan altijd onder druk van reageren en dat is niet goed voor de werksfeer en prestaties.

Je inbox is niet heilig

Emailen is natuurlijk belangrijk, maar het is niet heilig. Het gaat erom dat je in die berg mails die je als freelancer, ondernemer of werknemer elke dag binnenkrijgt een selectie kunt maken van wat belangrijk is. Het is namelijk zo dat reageren vaan ook een nieuwe reactie weer teweeg brengt. Daardoor verval je in een domino-effect van mails beantwoorden. Zorg er daarom voor dat je detoxt van al dat gemail. Om af te kicken volgen hier vijf gouden tips:

1. Maak afspraken met je collega’s

Het is erg belangrijk om met je collega’s, opdrachtgevers en klanten overeen te komen wat de emailettiquette zijn. Zo kun je afspreken om niet te vaak te mailen onderling en klanten eerder te bellen dan te mailen.

2. Bekijk wie jou constant mailt en maak schoon schip

Heb je zogenaamde ‘mailstalkers’? Ga daar eens mee in gesprek en vraag of ze je niet op een andere manier kunnen bereiken.

3. Haal onnodige nieuwsbrieven en kettingmails uit je inbox

Je mail zit vast vol spam die niet naar de spammap wordt verplaatst. Ga eens na wat je echt nodig hebt en zorg dat de ‘rommel’ verdwijnt.

4. Kies voor andere reacties: loop langs of bel in plaats van mailen

Zoals gezegd: Je kunt er ook voor kiezen op andere manieren te communiceren. Kies in het digitale tijdperk eens voor de persoonlijke benadering en ga langs of pleeg een telefoontje.

5. Check je inbox op vaste tijdstippen, maar niet aan het begin van de dag.

Stop voor eens en altijd met het checken van je mail om negen uur ‘s morgens. Doe het bijvoorbeeld net voor de lunchpauze of rond het middaguur. Voorkom dat je een slaaf wordt van je inbox.

People Business

Like Reptoir op Facebook om als freelancer altijd op de hoogte te blijven.