Reptoir

Switch-off: zo leg jij je werk naast je neer tijdens de feestdagen

Als ondernemer of freelancer weet jij als geen ander dat werk nooit ophoudt en hoe lastig het is om het werk neer te leggen. Even een e-mail beantwoorden, social media controleren, een idee of plan uitwerken. Je krijgt vast regelmatig van familieleden de vraag of je nu eindelijk klaar met werken bent of opmerkingen als “ben je nu nog steeds aan werk”? Maar samenzijn met familie en vrienden, dat is het belangrijkste tijdens de kerstdagen. Daarom hierbij tips hoe je als jij je als ondernemer af kunt zonderen van je werk zonder gek te worden.

Herinner jezelf eraan dat rust belangrijk is

Ondanks dat productiviteit en hard werken belangrijk is voor ons succes is het ook heel belangrijk om af en toe goed rust te nemen. Tijdens deze pauzes kunnen je lichaam en geest zich weer opladen om hierna weer effectief aan het werk te gaan. Als je jezelf nooit rust gunt kun je op de lange termijn last krijgen van burn-outs.

Voel je niet schuldig

Het is heel normaal dat je niet werkt met kerst. Je hoeft je niet schuldig te voelen wanneer je een aantal dagen of een week vrij neemt voor de feestdagen. Klanten zullen begrijpen dat je tijd met je familie door wil brengen en doen dit waarschijnlijk zelf ook. Bedrijven gaan dicht, mensen bezoeken familie en vrienden en sommigen gaan op vakantie.

Maak een to-do lijst voor de voorafgaande tijd

Wanneer je gestrest bent tijdens de kerst kun je niet ontspannen en zul je nooit in staat zijn om het werk van je af te schudden. Maak daarom een to-do lijst voor de dagen of de week voorafgaand aan de kerst, en eventueel voor erna, om met een voldaan en tevreden gevoel vrij te kunnen zijn tijdens de feestdagen.

Stel een afwezigheidsmelding in

Voor het geval een klant of collega je een e-mail stuurt is het goed om hen te laten weten dat je niet bereikbaar bent. Hierdoor is het duidelijk dat ze pas na de feestdagen een reactie kunnen verwachten. Om zelf niet je e-mail te hoeven controleren en op de berichten te hoeven reageren kun je een afwezigheidsmelding instellen.

Schakel je elektrische apparaten uit

Schakel je iPad en telefoon tijdens de feestdagen, of in elk geval tijdens de family time uit. Neem je laptop niet mee naar je ouders en laat als het kan ook gewoon je (werk)telefoon thuis. Hierdoor kun je niet in de verleiding komen om toch even een statusupdate te plaatsen of je inbox te checken.

Doe iets productiefs

Je werk naast je neer te leggen hoeft niet te betekenen dat je helemaal niks hoeft te doen. Om toch een voldaan gevoel te krijgen kun je iets doen wat jezelf toch ontwikkelt. Lees bijvoorbeeld ’s middags wanneer moeders de kerstmaaltijd voorbereidt een interessant boek of artikel waar je eerder de tijd niet voor had.

Doe minimale taken als het echt moet

Als je je echt niet helemaal kunt afzonderen doe dan alleen het minimale dat nodig is. Check je e-mail bijvoorbeeld slecht één keer per dag op een vast tijdstip, plan social mediaberichten ’s ochtends in zodat deze automatisch worden gepost of maak alleen enkele notities in je notitieboek om je gedachten leeg te maken.

Geniet

Iets leuks doen is het allerbeste tegen stress. Breng vooral veel quality time met je familie en vrienden en geniet! Fijne feestdagen!

Like Reptoir op Facebook om als freelancer altijd op de hoogte te blijven.