Reptoir

Maak jij al gebruik van je jaarruimteregeling om je pensioen aan te vullen?

Het zou zo maar kunnen dat jij honderden tot duizenden euro’s misloopt iedere maand. Hoe dat komt? Veel freelancers zijn niet bezig met hun pensioen en dat is niet verwonderlijk want in het bestaan van een drukbezet ondernemer is sparen voor later wel het laatste waar je aan denkt.

Veel freelancers zijn niet bezig met hun pensioen. Misschien jij ook wel niet. En doen ze al wat aan pensioen, dan is het vaak een spaarrekening of aflossen op de hypotheek. Maar er zijn veel betere tips en die kunnen een heleboel geld besparen.

Onderzoek

Uit onderzoek van ZZP pensioen blijkt dat maar liefst zeventig procent van de freelancers geen gebruik maakt van de zogenaamde jaarruimteregeling. Een belastingtechnische constructie waarbij je geld die je in je pensioen stopt kunt aftrekken van de belasting.

Pensioenstekort

Jaarruimte wil zeggen dat je ten opzichte van vorig jaar geen pensioen hebt opgebouwd. Dit kun je aanvullen als ondernemer door te storten op een lijfrenteverzekering, een lijfrentespaarrekening of lijfrentebeleggingsrecht. Die aanvulling mag je weer aftrekken van je inkomstenbelasting aan het eind van het jaar.

Dus stel je hebt een pensioentekort van 500 euro in 2014 en hebt dit in 2015 aangevuld door geld te storten en rentes te betalen tot 500 euro, dan mag je dat bedrag aftrekken van de inkomstenbelasting. Let wel op, als je jaarruimte 500 euro was en je hebt 600 euro gestort mag je toch alleen je jaarruimte aftrekken en niet alles wat je gestort hebt voor je pensioen.

Laat je informeren

Het is misschien even puzzelen wat jouw jaarruimte precies is, dus probeer daar achter te komen via de belastingtelefoon, de belastingdienst of met een van de vele rekenhulpen die online te vinden zijn. De jaarruimte zou pas interessant worden met een inkomen vanaf 12.000 euro per jaar.

Bespaar per jaar

Maarten Post, voorzitter van ZZP Nederland betreurt het, dat maar 29 procent van de freelancers gebruik maakt van de jaarruimtregeling. Volgens Post zou een freelancer gemiddeld zo’n 38.000 euro per jaar verdienen. Dat betekent een slordige 1.450 euro aan belastingvoordeel per jaar. Kun je weer wat moois van kopen (wat je vervolgens misschien weer van de belasting af kan trekken.)

Bespaar dus geld, door geld te sparen. Voor nu en later. Op de website van ZZP pensioen kun je berekenen wat jouw jaarruimte is en hoeveel jij bespaart met deze regeling.

Like Reptoir op Facebook om als freelancer altijd op de hoogte te blijven.