Reptoir

Nederland is het allerbeste in Engels als tweede taal

Engels is de meest gesproken taal in de wereld. Er zijn zo’n 1,5 biljoen mensen in de wereld die deze taal spreken. Hiervan hebben maar 400 miljoen mensen Engels als moedertaal, wat betekent dat voor maar liefst meer dan een biljoen Engels de tweede taal is. Het taalbureau Education First (EF) heeft de zesde editie van de English Proficiency Index bekend gemaakt, een onderzoek naar welke landen het beste zijn in de Engelse taal als tweede taal. En wat blijkt: Nederland is de winnaar.

En dat is interessant want in dit land hebben we zelfs een woord voor ons gebrekkige Engels: Steenkolen Engels. Veel mensen can’t make there no cheese from. Er zijn een aantal hilarische voorbeelden in de geschiedenis. Zo nodige oud minister-president Pieter Gerbrandy ooit Winston Churchill welkom in Delft met deze uitspraak: “I hate you welcome in this town where all the Oranges are buried.” En toen ze samen door een park liepen zei Churchill tegen Gerbrandy: “Spring is in the air”, waarop Gerbrandy antwoordde “Why should I?” Oud minister-president, Dries van Agt, schijnt ooit gezegd te hebben: “I can stand my little man”. Iets wat Engelstalige toch opvatten als iets heel anders.

De meest recente, hilarische voorbeelden komen waarschijnlijk van voetbalcoach Louis van Gaal. Tijdens persconferenties en interviews maakt hij iedereen regelmatig aan het lachen met uitspraken als “That is another cook” (dat is andere koek) en “That’s a truth like a cow” (dat is een waarheid als een koe).

Toch is Nederland, volgens het onderzoek van EF, nummer één met vaardigheidslevel ‘zeer hoog’ en een score van 72,16. Na Nederland volgen de vier Scandinavische landen: Denemarken, Zweden, Noorwegen en Finland. Op de zesde plaats staat het eerste niet-Europese land Singapore. Als laatste volgen de landen Libië en Irak.

Volgens critici is het onderzoek niet representatief genoeg omdat het zich alleen zou richten op lees- en luistervaardigheid. Om goede conclusies te trekken over onze kwaliteiten in de Engelse taal zou er ook naar spreek- en schrijfvaardigheid gekeken moet worden. Daarnaast zijn er meerkeuzevragen gebruikt, volgens critici ook niet de beste manier om taalvaardigheid te onderzoeken. There comes the monkey out of the sleeve!

Education First

Like Reptoir op Facebook om als freelancer altijd op de hoogte te blijven.