Reptoir

Onderzoek: deze geur verhoogt je productiviteit

Als freelancers willen we zo productief en efficiënt mogelijk werken. Om deadlines te halen, om meer opdrachten in een maand te kunnen afronden voor een hoger inkomen en om aanbevolen te worden bij anderen. Dat geuren van invloed kunnen zijn op je gevoel en dat dit gebruikt wordt in aromatherapie, dat wist je vast al wel. Maar bij het inrichten van je kantoor is geur waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt. Toch kan de geur van je werkruimte van positieve invloed zijn op je productiviteit.

Nauwkeuriger

Geur is ons sterkste zintuig en kan invloed hebben op de hersenactiviteit. Geuren kunnen herinneringen oproepen, je rustig maken in een stressvolle situatie en de productiviteit verbeteren.

In Japan heeft de Takasago Corporation onderzoek gedaan naar het effect van geuren op de nauwkeurigheid van typisten. Hieruit bleek dat er inderdaad minder fouten gemaakt werden bij het ruiken van een aroma. Handig bij het schrijven van de content voor die website, het opstellen van een persbericht of gewoon om onder de stress van een deadline je toch goed te blijven concentreren.

Meest effectieve geuren

Welke geur was dan het meest effectief? De citroen. Deze geur heeft een kalmerend en verhelderend effect, bevordert de concentratie en verhoogt het energiegehalte. Maar liefst 54% van de deelnemende typisten maakten minder tikfouten toen ze de geur van citroen konden ruiken. Andere effectieve geuren waren jasmijn en lavendel.

Aanschaffen die luchtverfrisser voor jouw kantoor en je zou maar zo ineens je productiviteit kunnen verhogen.

The Guardian

Like Reptoir op Facebook om als freelancer altijd op de hoogte te blijven.