Reptoir

Op deze 2 criteria beoordelen mensen je als ze je voor het eerst ontmoeten

Heb jij binnenkort een nieuwe ontmoeting of een kennismakingsgesprek? Dan is de eerste indruk voor beide kanten heel erg belangrijk. Vaak screenen we al in een paar seconde wat we van iemand vinden. Maar waar letten we dan eigenlijk op en wat vinden we het allerbelangrijkst?

Harvard Business School docente en sociaal psycholoog Amy Cuddy doet al meer dan vijftien jaar onderzoek naar ‘eerste indrukken’. Hierbij heeft ze interessante patronen ontdekt die ze beschrijft in haar boek ‘Presence’. Vooral tijdens gesprekken laten we ons veel leiden door angst en twijfels over de indruk die we achterlaten bij anderen. Heb ik wel de juiste dingen gezegd? Praatte ik niet te snel?

In haar boek beschrijft ze de twee belangrijkste dingen waar we écht op letten als we iemand voor het eerst ontmoeten:

Vertrouw ik deze persoon?

Bij deze vraag gaat het erom hoe warm en betrouwbaar iemand overkomt. Over het algemeen geeft je intuïtie je al in of je iemand vertrouwt, het is je eerste gevoel. Een warm en betrouwbaar persoon die ook sterk is roept bewondering op.

Respecteer ik deze persoon?

Deze vraag heeft vooral te maken met de kennis en kunde van de persoon die je ontmoet. Hoe sterk en competent is deze persoon? Vooral in werkgerelateerde gesprekken vinden we dit heel erg belangrijk. We kijken of iemand zelfverzekerd en deskundig genoeg is voor de baan of opdracht.

Cuddy ontdekte tijdens haar onderzoek dat we zelf graag deskundigheid en zelfvertrouwen willen uitstralen als we iemand ontmoeten, maar dat we willen dat de ander vooral warmte en betrouwbaarheid uitstraalt. Dat laatste is zo belangrijk, omdat je iemand alleen goed kunt inschatten als hij of zij zichzelf is. En mensen zijn pas zichzelf als ze je vertrouwen. Iemand anders aftroeven in een gesprek of overduidelijk de dominante gesprekspartner zijn maakt het alleen maar lastiger om de juiste informatie over degene tegenover je te achterhalen.

Lichaamstaal

Lees hier hoe je een ijzersterkte eerste indruk maakt tijdens een sollicitatiegesprek. Een van de belangrijke elementen daarbij is onze lichaamstaal. Nog zonder een woord te hebben gezegd vangt de persoon tegenover je al een heel sterk eerste signaal op op basis van je uitstraling. Cuddy liet in haar TEDtalk ‘power poses’ al zien hoe een zelfverzekerde houding je testosteron- en cortisolniveaus in de hersenen kunt beïnvloeden, ook als je je op dat moment heel onzeker voelt en hoe dit kan leiden tot een verhoogde kans op succes.

BusinessInsider

Like Reptoir op Facebook om als freelancer altijd op de hoogte te blijven.