Reptoir

Opdrachten binnenhalen via LinkedIn: hoe doe je dat?

Uit onderzoek van ZZP Barometer in samenwerking met Ziggo is gebleken dat bijna de helft van de actieve ZZP’ers op LinkedIn (46%) opdrachten binnenhaalt via het platform. Maar hoe doe je dat: als freelancer een klus scoren via LinkedIn?

Natuurlijk kun je als freelancer door de vacatures scrollen op LinkedIn. En dan reageren, en hopen dat je uitgenodigd wordt voor een gesprek over de klus. Maar je hebt geen enkele garantie, en de kans is groot dat je veel tijd en moeite steekt in een project waar nog honderden andere freelancers op reageren. Daarom kun je het beter over een compleet andere boeg gooien: laat die opdrachtgevers maar naar jou toe komen.

Basics

Je kunt heel veel uit LinkedIn halen, door je gewoon actief op het platform te begeven. Zorg er allereerst voor dat je profiel up-to-date is, en volledig is ingevuld. Omschrijf goed welke ervaring je hebt, maak een lijst van al je vaardigheden, en vraag mensen waar je mee gewerkt hebt om aanbevelingen. LinkedIn geeft aan voor hoeveel procent je je profiel al hebt ingevuld, en als je een beetje serieus genomen wilt worden, zorg je ervoor dat je minstens tachtig procent check hebt.

Doe je ding

Daarna is het een kwestie van jezelf laten horen. Meld je aan bij groepen waarin potentiële opdrachtgevers actief zijn. Reageer daar op discussies. Beveel zelf discussies aan. Stel vragen als je die hebt. Of plaats zelf een keer een blog. Als je consequent actief bezig bent binnen een bepaald onderwerp op LinkedIn, zullen mensen je vanzelf gaan opmerken. En zichtbaarheid zorgt er voor dat je op iemands radar blijft.

Klussen

Voor opdrachtgevers is het veel makkelijker om gericht iemand te benaderen voor een klus, dan een opdracht uit te zetten en alle reacties die ze daarop krijgen door te ploegen. Dus wat doen ze als ze een opdracht te vergeven hebben? Kijken binnen de groep vakmensen die ze al kennen. En als jij nou nét diegene bent die altijd zulke slimme dingen zegt op LinkedIn, kan dat je zomaar een fijne opdracht opleveren.

Like Reptoir op Facebook om als freelancer altijd op de hoogte te blijven.