Reptoir

Waarom je meteen moet stoppen met overwerken

Zit je weer op je werk, het tiende uur van de dag, daarmee maak je indruk op de baas. Je laat zien dat je van aanpakken weet en de handen uit de mouwen durft te steken. Maar eigenlijk ben je daarmee heel slecht bezig. Sterker nog, je helpt jezelf, het bedrijf en dus ook je baas of opdrachtgever juist door gewoon op tijd naar huis te gaan.

Overwerk maakt moe

Er wordt door sommige werknemers tot wel zes uur per dag overgewerkt. Dat is veel te veel. Zo vonden Amerikaanse wetenschappers uit dat werknemers in een autofabriek meer fouten maakten als ze overwerk deden.

De onderzoekers zagen dat het overwerk de fabriek 167 miljoen aan schade had opgeleverd, dat betekent dat een paar handen extra aannemen meer oplevert dat het de fabriek zal kosten.

Ziek

Brits onderzoek toont zelfs aan dat overwerk ziek maakt. Dat is ook niet geheel onlogisch. Overwerken levert stress op en dat maakt je ongezond en zelfs ziek. Sommige overwerkers krijgen zelfs hartfalen als ze te lang en te vaak overwerken. Al die kosten voor ziekte en uitval kost de baas miljoenen.

Een financieel verhaal

In alle gevallen is het zo dat overwerken meer kost dan het oplevert. Het is belangrijk dat je werknemers genoeg rust geeft. Bazen realiseren zich vaak niet dat werknemers moeten opladen en niet zomaar op de automatische piloot door kunnen werken. Dat kost alleen maar geld en levert niet veel op.

Algemeen Dagblad

Like Reptoir op Facebook om als freelancer altijd op de hoogte te blijven.