Reptoir

Payrolling: de voor- en nadelen

Door alle commotie die is ontstaan rond de wet DBA stoppen bedrijven helaas steeds vaker met het inhuren van freelancers. Dat betekent echter niet dat de opdrachtgevers overgaan op vaste krachten, maar er worden andere ‘flexibele’ oplossingen gezocht. Zoals nulurencontracten, tijdelijke contracten en payrolling. Met dat laatste kun je als freelancer ook maar al te vaak mee te maken krijgen. Daarom is het goed daar eens de plus en minpunten van door te nemen.

Voordelen payrolling:

Geen administratie

Omdat een payrollbedrijf fungeert als betalende tussenpersoon hoeft zowel de opdrachtgever als de freelancer zich geen zorgen te maken over administratie, dat wordt namelijk gedaan door het payrollbedrijf. Met andere woorden: deze fungeert ook direct als jouw persoonlijke boekhouder en de boekhouder van je opdrachtgever.

Zekerheid van uitbetaling

Omdat een payrollbedrijf bestaat uit de gratie van uitbetaling kun je er als werknemer of freelancer vanuit gaan dat de opdrachtgever jou betaalt. Payrollbedrijven hebben de reputatie binnen termijn uit te betalen. Dat kan belangrijk zijn wanneer jij ook op tijd je rekeningen moet betalen.

Nadelen payrolling:

Inhouden van loonbelasting

De grootste valkuil is eigenlijk dat je als freelancer op een payroll geen freelancer bent. Dat zit zo: je laat je opdracht in principe verlonen en wordt inkomstenbelasting ingehouden en vakantiegeld uitgekeerd. De Belastingdienst kan het bovendien tegen je gebruiken als je voor andere klussen wel als zelfstandige wilt worden aangemerkt.

Payrollbedrijf is extra kostenpost

Voor veel opdrachtgevers is een payrollbedrijf een extra kostenpost; zij vragen natuurlijk geld voor hun diensten. dat zul je ook weer terugzien op jou loonstrookje dat bij een volledige baan veel hoger zal liggen. Verder is een opdrachtgever alsnog financieel verantwoordelijk voor inkomstenbelasting en andere werkbelastingen wanneer een payrollbedrijf failliet gaat.

Al met al is payrolling daarmee meer een moetje dan een kans. Probeer payrolling daarom zoveel mogelijk te mijden als je daartoe de kans hebt. Voor een beetje goedlopende freelance onderneming is het helemaal niet nodig om naast je gewone inkomsten ook op een verkapte loonlijst te komen met je opdracht.

Wat zijn de voor- en nadelen van payrolling

Like Reptoir op Facebook om als freelancer altijd op de hoogte te blijven.